Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него

Снимка: БГНЕС

Проф. Матанов: Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на Неофит

„Патриарх Неофит беше дошъл точно навреме, за да обедини църквата след разделението, което съществуваше сред висшия клир. Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на  блаженопочившия патриарх Неофит. Ако това стане, ще бъде добре“, заяви историкът проф. Христо Матанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Журналистът Чавдар Стефанов описа патриарх Неофит като „човека, внесъл спокойствие в църковните среди, спокойствие и сред значителна част от хората“.

„Тежки изпитания имаше през последните години. В църковните среди спорове се водят десетилетия за нищо, а има и такива, които траят хилядолетия, а светът е много динамичен.  Не мисля, че всичко което можеше да направи БПЦ, патриархът, висшият клир, е направено, можеше да бъде взета много по-ясна позиция, имаше колебание насам-натам“, посочи Стефанов.

Той допълни, че Неофит е подготвян от патриарх Максим за негов наследник.

Проф. Христо Матанов заяви, че малцина знаят кой реално е ръководил църквата във времето, когато патриарх Неофит беше болен.

„9 души от Светия Синод имат право да кандидатстват за този пост, някои от старите са кандидатствали за патриаршеското було още с патриарх Неофит. Подмолно се води борба за власт, някои вярват в колективния разум на Светия Синод, аз не“, каза историкът.

Чавдар Стефанов допълни, че в борбата за патриаршеския стол се включва и Русия, тъй като влиянието е огромно, а и значителна част от висшия клир е специализирал в Русия.

„Разколът в православието е очевиден. Руският патриарх не е поканен, той има извинение да не е поканен, води опело за сръбския епископ, който беше представител в подворието на сръбската църква в Москва. От друга страна беше обявено, че патриарх Вартоломей ще води опелото, те с Кирил не се понасят от поне 2-3 г.“, каза още журналистът.

Историкът проф. Христо Матанов от своя страна коментира, че през 90-те години политическата намеса при избора на патриарх е била очевидна: „Сега всичко е по телефона – с обаждания, подмолни неща. Тези политици, които искат техен човек да оглави църквата, си мислят, че може да е проводник на политически интереси“.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене