Траурен камбанен звън огласи София, с литийно шествие погребаха патриарх Неофит в „Света Неделя“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Във втория ден на национален траур цяла България скърби, защото в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинска академия в София. В днешния тъжен ден за страната света литургия и опело, отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей, се проведоха в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След тях започна и траурно литийно шествие в центъра на София, при което тленните останки на патриарха бяха пренесени върху лафет от гаубица, използван и при погребението на цар Борис III, от катедралния храм до църквата „Света Неделя”, където той бе положен. В траурната церемония през целия ден участваха гвардейци, военни, всички духовни глави, представителите на властта, гости и много миряни.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ точно в 09:30 ч. започна архиерейска заупокойна света литургия.

„Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние – смирение и чистота, милосърдие и човеколюие, безкористна любов, търпение и мъдрост. Ще се обръщаме към неговите напътствия. Ще му подражаваме в живота и делата, и ще следваме неговия пример“, каза на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

„Нека пазим неговото богато духовно наследство“, добави той.

Сред присъстващите на литургията бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, председателят на Народното събрание Росен ЖелязковСимеон Сакскобургготски, представители на различни институции и на вероизповеданията у нас, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите бе и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха и посланикът на Русия Елеонора Митрофанова и посланикът на Украйна Олеся Илашчук.

 

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

 

 

БГНЕС

 

 

БГНЕС

 

На влизане в патриаршеската катедрала представителите на властта запазиха мълчание или споделяха само няколко думи в памет на духовния ни глава. 

„Няма да забравя неговите думи, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ. Много уроци имаме да учим от него“, лаконичен беше държавният глава Румен Радев.

„На толерантност и на обич помежду ни“, това отговори вицепрезидентът Илияна Йотова на въпрос кой е урокът, който трябва да научим като народ от патриарх Неофит.  Вицепрезидентът каза, че патриархът на всеки празник ѝ е изпращал лично и специално послание. „Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот“, посочи Йотова. По думите ѝ патриарх Неофит е имал най-топлите и най-благите очи, както и най-всеопрощаващата душа.

Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков. „Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква и като човек, който призоваваше към единение и обединение“, заяви той.
Росен Желязков каза още, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.

„Толкова разговори и срещи съм имал с патриарха“, каза преди медиите Симеон Сакскобургготски, преди да влезе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. По думите му Неофит е бил обичан патриарх и с готовност да обединява и да разбере другия. „Жалко, че си отиде толкова рано“, каза още Сакскобургготски.

 

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

 

Георги Димитров

 

Георги Димитров

 

В 11:30 ч. Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което започна в катедралата „Св. Александър Невски“ след архиерейската заупокойна света литургия в памет на починалия предстоятел на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ). Опелото беше в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на БПЦ-БП.

След края на опелото започна и траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, което премина по бул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Мария Луиза“ и завърши пред митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ковчегът с тялото на патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф. Самият дядо Неофит е пожелал неговият последен дом да бъде именно храмът, в който той служеше като Софийски митрополит и където отслужи първата си света литургия като патриарх. От Светия синод са се съобразили с това желание.

Лафет от гаубица, върху който е бил и ковчегът на Цар Борис Трети, пренесе тленните останки на Негово Светейшество. Шествието бе предвождано от гвардейци, духовни глави, представители на властта и миряни.

 

БГНЕС

 

Георги Димитров

 

 

Георги Димитров

 

 

БГНЕС

 

 

БГНЕС

 

Защо погребват патриарха в църквата „Света Неделя“ и кой друг духовник почива там

Във вчерашния ден (15 март) с отслужването на трисагий, заупокойна молитва, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ започна поклонението пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, което продължи през целия ден и до късно вечерта.

Всички православни християни вчера можеха да се поклонят и да се простят с упокоилия се предстоятел на родната ни Православна църква. В патриаршеската катедрала свещеници от Софийската епархия през целия ден четоха светото Евангелие, а вярващи се редяха в храма и извън него, за да се поклонят пред Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

На 14 март, пък, митрополити от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), свещенослужители и миряни се поклониха пред тленните останки на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма „Св. Марина“, в двора на Софийската митрополия.

 

БГНЕС

 

 

БГНЕС

 

 

Георги Димитров
dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене