Пет неща, които трябва да знаете за „Света Неделя“ – вечният дом на патриарх Неофит

Катедралният храм на Софийската патриаршия се намира в сърцето на София – древен, със забулено в неизвестност минало и кървава история.

Дворът на църквата „Света София“ ще бъде вечен дом за тленните останки на покойния патриарх Неофит. Желанието да бъде погребан точно там било изцяло негово, обясниха митрополитите от Синода.

Света Неделя
iStock

България скърби след кончината на патриарх Неофит

 


Ето пет неща, които трябва да знаете за този столичен храм.

Древното минало на катедралата е забулено в неизвестност. Вероятно първоначалната църква е била построена още през през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. В този си вид храмът просъществувал чак до средата на XIX в.

През 1853 година църквата, където се издига днешния катедрален храм била стара и прогнила. С решение на Софийската митрополия и църковната община започнало събиране на дарения, с които да се изгради нов Божи дом. Пет години майстори-дюлгери работели по строежа и когато църквата почти била пред завършване, София била разлюляна от силно земетресение. По новата сграда имало доста щети, които погълнали непредвидени средства. Знае се, че до 1860 г. били изразходвани над половин милион гроша.

Разпети Петък Света Неделя
Георги Димитров

 

След още много перипетии църквата е открита през 1867 г., а на освещаването присъстват над 20 хиляди души. В следващите години тя продължава да бъде надграждана и украсявана.

Може би по тази причина „Света Неделя“ е сред най-любимите църкви на столичани. Храмът е посветен св. великомъченица Неделя – красива девица, която заплатила висока цена за своята христова вяра – била жестоко измъчвана, а след това съсечена с меч.

Най-тежкият момент за църквата „Света Неделя“ е може би датата 16 април 1925 година когато по време на опелото на ген. Константин Георгиев е извършен атентат. На него са присъствали всички министри, много генерали и офицери, държавни и политически дейци, както и много граждани. Очаквало се и пристигането на цар Борис III, който обаче закъснял.

Света Неделя
БГНЕС

 

Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-значимият у нас за ХХ век

Храмът е разрушен, а в следствие на избухналия взрив загиват 193 души, други около 500 са ранени. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по онова време и в света. След този кървав терористичен акт на военната организация на БКП църковното настоятелство възобновява храма, който е започва да посреща отново миряни през 1933 г.

Освен вечен дом на патриарх Неофит, тук са погребани и екзарх Йосиф I и Софийският митрополит Партений.

През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се наричал „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Милутин.

Света Неделя
Булфото

 

Именно в „Света Неделя“ дядо Неофит е бил е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а след това е възведен и в архимандритско достойнство.

В „Света Неделя“ той отслужва и първата си света Литургия като патриарх на 10 март, 2013 г.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене