Международен ден на доброволеца

26df21a3e08b70a7749beac1b222c21e

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.

533fc4400902e_large

Какво е да си доброволец?

На доброволците рядко се плаща, не защото работата им не струва, а защото е БЕЗЦЕННА!

 „Доброволец” не е нова дума в българския език, макар че „да си доброволец” в България все още е понятие, което набира скорост и се мъчи да догони своите еквиваленти по света!
За тези, които биха искали да знаят повече, преди да си лепнат етикета „доброволец”,  може да споменем, че етимологията на думата идва от латинското „voluntaries”, което означава «доброволен», «от свободна воля».  На български думата звучи като съчетание от „добро” и ”воля”, т.е. на добра, свободна воля или пък воля да правиш добро. Оттук се предполага, че доброволецът на драго сърце би приел да свърши определена работа, която е в полза на обществото и е свързана с някаква добра кауза. Този труд често е неразривно свързан с алтруизма и идеята за човечността, която главно се изразява в готовността човек да помогне, без да очаква нещо в замяна. Освен това, колкото и да изглежда насочена предимно към околните, работата на доброволеца несъмнено удовлетворява негови вътрешни потребности и стремления и именно това я прави толкова привлекателна за все повече хора от различни възрасти.

photo of a volunteerКакво е да си доброволец е въпрос, който има много отговори:

Да си Доброволец – това е свобода на духа
Да си Доброволец – това е пътешествие
Да си Доброволец – това е приключение
Да си Доброволец – това е безценен житейски опит
Да си Доброволец – това е възможност да помагаш за кауза, която ти е близка
Да си Доброволец – това е умението да направиш нещо полезно за обществото
Да си Доброволец – това е ново приятелство
Да си Доброволец – това е предизвикателство
Да си Доброволец – това е незабравим спомен.
Да си Доброволец – …… тук остава да напишеш нещо ти!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене