Осиновено улично куче спаси новородено теленце в стадото на мъжа на кметицата на с. Лешко

Осиновено улично куче спаси живота на новородено теленце в стадото на Петър Велков, съпруг на кметицата на благоевградското с. Лешко Галина Велкова.

„Кая е много умно куче! Доведе я преди няколко месеца Анна Каперска, дъщерята на комшията Владо, и ако не беше тя да ме заведе при теленцето, то нямаше да оцелее и досега да беше умряло“, обясни в предисловие Петър Велков и разказа случилото се: „Стадото беше пуснато на паша през деня. Кравата Звезда родила и вечерта се прибра с останалите животни, но телето го нямаше. Обиколих района, но не можах да го открия, само намерих едно място, където беше скъсала  електропастира. На другия ден към 10-11 часа тръгнах да търся телето, а Кая хукна покрай мен. Докато се оглеждах за теленцето, тя се стрелна към една смрика на 100-тина метра под пътя, започна да души и да обикаля нервно около нея. Чудно ми стана защо това куче настоятелно се върти на едно място, реших да я последвам и като наближих, видях телето. Беше се скрило под смриката. Ако не беше Кая, никога нямаше да го намеря!“, радостен е от щастливата развръзка стопанинът.

Кая била осиновена миналата година. Анна Каперска я открила изоставена да се скита в района на парк Бачиново, докато разхожда кучето си, и импулсивно я прибрала у дома. Извадила й паспорт, а няколко месеца по-късно я отвела на гости в селската къща на баща си в с. Лешко. По стечение на обстоятелствата скоро Кая заживяла там в компанията на още трима домашни любимци, за да се превърне в местна героиня сега със спасяването на новороденото теленце. То се родило с бяла главичка, заради което собственикът Петър Велков му дал името Звезделин.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене