ЛЕЧЕБНИЯТ ЮГОЗАПАД: Банско – ски и спокойствие в Пирин планина, село Ощава – Древни бани и исторически чар, Велинград – СПА столицата на Балканите, Сандански, Добринище – термални извори и естествена лечебна атмосфера

Ако никога не сте чували за Ощавските минерални извори, още известни като „Баните“, днес е щастливият ви ден! Макар и с не много голямо население, село Ощава е едно прекрасно селище, което е обгърнато от смайващо красива природа в подножията на Пирин планина. Кресненското село, известно с лечебните си минерални извори, годишно бива посещавано от хиляди българи, включително  привлича и мнозина туристи. Известно е, че напоследък е пълно с англичани, финландци, израелци, французи. Редовни посетители са и млади хора от клубовете, които организират екстремни спортове в района. Те задължително посещават двата минерални извора – Хладката и Врялата баня. Тези два минерални извора са и гордостта, и болката на малцината местни хора, защото благодарение на лековитата вода насам идват нуждаещи се хора.

Температурата на водата е от 30 до 65 градуса, което я прави повече от перфектна за общо укрепване на организма. Слабо минерализираната, бистра и безцветна вода гарантира, че преживяването си заслужава, независимо дали ще се посетите Горещия или Хладкия извор. Много отдавна се ползва от местните жители за лечение на опорно-двигателния апарат, на нервната система, на стомашно-чревния тракт, на сърдечно – съдовата система. През месец май 1983 година са направени изследвания на извора от служители на химическа лаборатория, доказано е, че ценната течност е със свойства като на тази в Хисаря. В горещото миро температурата на водата е 65 градуса, дебитът е 19 литра в секунда.

„Мечтата ни е да превърнем тези извори в модерен болнолечебен център“, твърди кметският наместник Кирил Лазаров. Изградени са и две калолечебници. Банята се стопанисва от община Кресна. С помощта на общината мястото край банята е превърнато в парк с липи, американски дъб, кестени. Изградени са външни пътеки, има и дървена ограда. Миналата година е измайсторена външна кухня, не липсва и барбекю. „Тук трябва да построим балнеосанаториум. Общината отпусна 15 000 лв. за ремонт на банята за жени. Всички сме длъжни да работим, за да осъществим тази отколешна мечта на местните хора“, убеден е кметският управник.

Научно доказано е, че накисването в горещите извори може да бъде чудесен начин за извършването на естествен детокс върху кожата. Лечебните басейни са напълно способни да помогнат в отношение на редица кожни заболявания, включително и заболявания като болки в ставите и артрит. Всички притежават уникални лечебни свойства и получавате една здравословна и безопасна доза с която да възнаградите тялото си пълноценно.

Добринище

Планинското градче Добринище е известен и всепризнат балнеоложки и климатичен курорт. Седемнайсетте минерални извора го правят един от най-известните в Пирин планина, като една от магичните му емблеми е Сребърният извор.

Голяма атракция за жителите и гостите на града е комплекса с минерална вода „Алфа спа”. Разполага с голям и малък басейн, джакузи, спа  и фитнес център, открит детски кът, ресторант и кафе.

Комплекс Русковец е луксозен целегодишен семеен Спа и Уелнес комплекс разположен в  изключително екологично живописно подножие на Пирин. От територията му се разкрива необятна панорама към град Добринище и величествените планински върхове,  аархитектурният му облик е уникално съчетание от местни традиции и европейски лукс. Комбинацията от красива природа, чист въздух и минерална вода дават на гостите здраве, енергия и чувство на спокойствие и свежест.

Банско

Регионът на Банско е един от най-богатите минерални извори в България. Това е следствие на уникалното му разположение, благодарение на това, че се намира между три от нашите планини – Рила, Пирин и Родопи.

Пирин Голф & Кънтри Клуб е една перфектна дестинация, вдъхновен от активен начин на живот на открито, потопен в красотата на природния парк Пирин и същевременно обграден от уникални панорамни гледки.

Велинград

Велинград е уникален курорт за балнеолечение, защото притежава изобилие от количество и разнообразни като състав минерални води, обясни пред БНР д-р Илза Попова, директор на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс Велинград.

Известни са 4 термоминерални находища – Чепино, Лъджене 1, Лъджене 2 и Каменица.

„Уникалността се състои основно в изобилието и в разнообразието на минералните води, с което курортът се нарежда на първо място в страната, тъй като на една изключително малка територия са съсредоточени над 70 извора с общ дебит 160-170 литра в секунда. Това прави малко повече от 12-13 милиона литра на денонощие. Самата цифра показва изобилието на минерални води“, коментира д-р Илза Попова, директор на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс Велинград.

Сандански

Град Сандански също е най-добрите и официално признати природни балнеологични центрове.

Едно от най-посещаемите места с минерална вода е чешмата пред Интерхотел Сандански.

Лесно достъпното находище е емблематично място за града. Намира се непосредствено пред хотела, до моста над река Санданска Бистрица, а зад нея започва да се простира градския парк „Свети Врач“.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене