Проф. Кантарджиев: Този навик е много вреден и опасен, трябва да се вземат мерки

„Това, което ме плаши, е, че има регистрирани случаи, включително с десетки умрели, в Северна Гърция, където много българи почиват“, заяви експертът

Не пускайте децата в храстите, защото там има много кърлежи, съветва бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде „Телеграф“.

„Навикът на майките при раззеленяване да пускат децата си в храстите е много вреден. Така от главата на едно дете бяха свалени повече от 90 нимфи на кърлежи. Опасно също е и щъкането на малчуганите не по алеите, а в тревните площи. Където има гъста, неокосена растителност, особено бръшляни, там имат много кърлежи. Влажно ли е, има ли кърлежи, не трябва да се ходи по тревата. Децата и възрастните винаги трябва да се преглеждат, след като са били сред природата. Ако се види кърлеж, той се маха“, казва още специалистът.

Властите трябва да вземат мерки и срещу комарите. Общините трябва да го направят сега, за да се обработят водоемите, където се развиват крилатите нашественици, за да имаме чувствително по-малко комари през лятото.

„За съжаление нашите общини и политици не го искат това, защото търсят ефекта на хеликоптери и пръскане по време на лятото, когато облаци комари тръгват от храсталаците около блатата и реките. Тогава пръскането е много нискоефективно. Ако искат да свършат нещо за здравето на българския народ, трябва да го направят сега. Сега трябва да бъде извършена така наречената лаврицидна обработка на водоемите срещу комарите“, категоричен е професорът.

Сега доказани случаи в нашата страна на западнонилска треска няма.

„Това, което ме плаши, е, че има регистрирани случаи, включително с десетки умрели, в Северна Гърция, където много българи почиват. Също така има десетки случаи в Сърбия с десетина умрели. Заболели има и в Румъния. Самият факт, че у нас няма установени случаи, означава, че те не се търсят и не се вземат мерки“, смята професорът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене