Отиде си Стефан Гошев-един от строителите на съвременно Коларово

Отиде си Стефан Гошев – един от строителите на съвременно Коларово

Навръх Международния празник на жената 8 март петричкото село Коларово се сбогува с бившия си кмет Стефан Кирилов Гошев, който почина на 84-годишна възраст.
Стефан Гошев е роден на 5 май 1940 година и е кмет на селото в периода 1979 – 1984 година. Мандатът му е белязан от редица придобивки за село Коларово в областта на просветата, културата, леката промишленост, социалната, пътна и жилищна инфраструктура.

Като председател на училищното настоятелство през 1979 година кметът Стефан Гошев инициира пристрояването на съществуващата сграда на тогавашното основно училище „Васил Левски“ и придобиването през 1984 година на гимназиален статут.

Стефан Гошев е изявен самодеец и член на местното читалище „Яне Сандански – 1952“ и радетел за запазване на специфичния словесен, песенен и танцов фолклор на село Коларово. Като танцьор и инструменталист – акордеонист, тамбурист и китарист Стефан Гошев е един от основателите на ръководения от хореографа Тома Караиванов смесен песенно-танцов ансамбъл „Подгорие“ и на неговите по-сетнешни формации – мъжката фолклорна група „Комитска песен“ и женската певчевска група „Коларките“.

Със стореното като администратор и културно-просветен радетел Стефан Гошев ще остане в най-новата история на селото като един от строителите на съвременно Коларово!
Поклон пред паметта му! Съболезнования на близките!

д.и.н. Димитър Тренчев, председател на Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И. – Коларово за обществено развитие и еманация на националната история“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене