През последните години обаче, мястото, в което хората връщат физическото си и духовно здраве, е наситено с напрежение 

Разследване Топ Преса! Скандално! Колко пари взеха от фондация „Ванга“ за да превърнат Рупите в новия „Слънчев бряг?!?

По нашите земи има много енергийно заредени кътчета и за едно от тях се счита местността до село Рупите. Намира се в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина /281 м/, община Петрич, област Благоевград. Разположена в Петричко-Санданската котловина, Рупите е защитена местност, която привлича много туристи и нашенци от различни краища на страната.
Тук в последните години от живота си живее българската пророчица Ванга. Финансиран от самата нея, е построен храмът „Света Петка Българска“ в близост до къщата й. Местността заедно с църквата е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Не случайно Баба Ванга казва:
„Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“
Мястото е популярно и със своите минерални извори. Тези води са от съществено балнеоложко значение и са широко използвани за рехабилитация и санаториално лечение. Терминът спа е свързан с водолечението, познато като балнеотерапия (лат. balneum, баня). Това е форма на лечение на заболявания чрез къпане, което обикновено става в местата с минерални извори (спа). Макар да се различава от хидротерапията, балнеолечението има някои припокривания в практиката и в основните принципи с нея. Много минерални води в спа-центровете са богати на специални минерали като силиций, сяра, селен и радий.
Районът е единственото място в страната, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки, почти всички видове змии, също и балканската чесновница, както и малкият речен кефал. В района се срещат близо 201 вида птици. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците.
Понастоящем местността Рупите е благоустроено парково пространство с няколко малки постройки, в които са уредени гостилница, кафене и магазини предлагащи сувенири и местни плодове и зеленчуци.
Всяка година на 15 август на „Успение Богородично“ се провежда традиционен събор. Футболът и народната борба са популярни мероприятия по време на събора. Свири се традиционна музика, танцуват се местни танци и се предлагат лакомства.

През последните години обаче, мястото, в което хората връщат физическото си и духовно здраве, е наситено с напрежение

Още през 2018 г. скандал предизвиква огромен терен от 12 декара, заграден, с намерение върху него да се изградят къщи за гости. Несъгласието да се посяга по този начин на Рупите довежда до серия от протести.

Инвестиционните интереси към Рупите – място, което хората свързват с пророчицата Ванга и смятат за изцеляващо заради уникалната природа, не са от скоро. Към това природно наследство последните години добавиха и невероятните археологически открития, благодарение на които древният град Хераклея Синтика излезе на повърхността.
Така още през 2018 г. природозащитни организации и обществена група „Спаси Рупите“ сезират институциите за сериозни нарушения в документацията и разрешителните режими на Рупите.
Местните хора твърдят, че са разбрали за строителството край къщата на баба Ванга, едва когато имотът е бил ограден. Те смятат, че липсва прозрачност на процедурата и на инвестиционните намерения.
Кметът Димитър Бръчков тогава забранява строителството до приемането на Общ устройствен план на общината.
Въпреки протестите на еколози и граждани обаче в началото на 2023 г. малко градче изниква до храма на Ванга. Къщи за гости и спа център, които ще ползват лечебната минерална вода в района. Местните хора се притесняват, че новия хотелски център ще доведе до пресъхване на минералните гьолове. Десетки жалби и протестни писма отново са написани до министерства и институции. Предизвикани са и десетки проверки на строителните книжа и разрешителни.
Оказва се, че всичко е редовно, общинската администрация на Петрич е разрешила съвсем законно да се застрои района.
Така протестите и възмущението на гражданите остават да се изливат само в социалните мрежи.
Едно е ясно – местните хора са възмутени от застрояването на това свято място. Този комплекс от сгради, както уверяват еколози, ще сложи ръка на почти целия дебит на целебната вода, безпокоят се още местните.
Историци пък изказват предположения, че градежите ще затрият антично наследство, понеже има версия, че под земята на хотелите е античният град Хараклея Синтика. Преди време точно поради тази причина строежът е спиран, но сега отново се гради с бързи темпове. Да не говорим, че Рупите са и място, в което гнездят стотици вида птици, някои дори включени в Червената книга на България.

Районът е обявен за защитена местност още през далечната 1980 г. и оттогава всякакво строителство е забранявано. В такива места, които са част от европейската мрежа „Натура“, трябва да се избягва всякаква човешка намеса или трябва да е изключително прецизна. Със сигурност евродирекетивата не предвижда да се вдига цяла империя от хотели и къщи за гости, категорични са хората в района.

Какво обаче пречи на протестиращите издигането на един спа комплекс, например, който да приютява хилядите, които посещават Рупите?

„Това е свято място. Идват много хора от цял свят, за да търсят изцеление, като използват водата – разказват местни – Всеки се радва, че гьоловете съществуват в този натурален вид. Някои идват с каравани, за да си почиват, други опъват палатки, трети използват водата и калта“, категорични са още те. По думите им обаче всичко това ще изчезне, ако плановете за развиване на подобен туризъм се осъществят.
„Стотици декари земеделски земи се вкарват в регулация и за да мине по-лесно процедурата, първо се издава разрешение за изсичане на дърветата върху терена, под предлог че не било гора“, твърдят хората.
Според еколози, за да се даде разрешение за сеч, трябва да има оценка за въздействието върху околната среда и човешкото здраве, още повече че тези земи са в защитена местност, в която живеят десетки защитени видове.

Инвеститорите пък са на мнение, че когато заработи комплексът им, ще нарасне туристическият интерес към областта и това ще бъде плюс за всички. Обещават и да ползват минимум количество от минералната вода, която извира буквално пред входа на комплекса. От общината в Петрич уверяват, че къпането в изворите ще продължи да бъде безплатно за всички, но нови строежи в района оттук нататък нямало да се допускат.

„Бетонните чудовища, израстващи до храма на Ванга, заграбват не само земята, но и лечебната вода в района. Отсега се рекламират луксозните им спа центрове, които щели да ползват минералната вода от находището, известно като „Рупите – Кожух“. Инвеститорите дори не се притесняват, че с това нарушават волята на Ванга“, припомнят местни.
Пророчицата приживе неведнъж предупреждава: „Когато някой тръгне да печели пари от водата и тя ще се скрие! Водата е дар за хората и трябва да е безплатна! /…/ Водата, която е на Рупите, е много целебна! Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! От кога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода!“

Можем ли да поемем тази отговорност към децата си?

В цялата тази история е много странна позицията и на фондация „Ванга”, която се грижи за наследството на прорицателката и в частност за черквата й „Света Петка Българска”. Досега поне не се е чуло ръководството на Фондацията да е надигнало глас срещу строежите, които израстват на метри от храма.

Междувременно, доста от местните са на обратното мнение. Монетата има две страни, както е казал народът.
„Какво има да се спасява на Рупите?! Там е само пущинак! Нека някой направи нещо хубаво за хората! Щом общината е дала разрешение, значи са преценили, че е хубаво! Нали хората, които искат да посетят Рупите, трябва да отседнат някъде, да се порадват на природата. Къде да останеш, на какво да се любуваш! Друго си е повече хора да идват, така и повече хора ще се грижат за района! Ще се облагороди мястото“, категорични са привържениците на идеята да се инвестира в м. Рупите.
„На Рупите ще стане още по-хубаво!“, цитират пък те думи пак на баба Ванга.
„В Петрич и Рупите идват много туристи. Ако няма хотели, те идват и си отиват! Дестинацията е прекрасна, но трябва да има и хотели! Вижте един Сандански!“, разсъждават още по темата местните.
„Добро е решението да се строи на Рупите“, казват още те. През 1995 г., според някои, Ванга предсказала, че „в близост до изворите ще има санаториум, в който ще идват хората да се лекуват, защото водата е много целебна!“

Само времето ще покаже кой крив и кой прав…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене