В Гърция е страшно, земята не спира да се люлее

Интензивната сеизмична активност е продължила до тази сутрин, като са регистрирани множество трусове

Интензивна сеизмична активност е регистрирана през последните 24 часа до остров Кефалония. Трусовете са леки с епицентър от около 10 км северозападно от селището Асос.

Според информацията на Националната обсерватория в Атина, интензивната сеизмична активност е продължила до тази сутрин, като са регистрирани множество трусове, най-силният от които е бил с магнитуд 3,8.

Според гръцките сеизмолози тази активност по границата на Евразийската с Анадолската тектонска плоча е възможно да е свързана с бъдеща активност в района на Истанбул, но засега силата на трусовете не е достатъчно голяма за притеснение.

Вчера следобед земетресение с магнитуд 4 бе регистрирано в Средиземно море край югозападния турски окръг Мугла.

В края на миналата година турският сеизмолог Наджи Гьорюр каза пред CNN Turk, че в района на Истанбул е възможно да има земетресение до 9 по скалата на Рихтер.

През август миналата година той прогнозира, че вероятността от земетресение с магнитуд 7 или повече в района на Истанбул е над 60%. Гьорюр също така посочи, че мегаполисът не е готов за него, заради което при подобно развитие може да има много жертви.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене