Заради млади насаждения от лози и градушка ДФЗ си поиска обратно помощи за 5 г., платени за биоземеделие на собственика на винарна „Дамяница“ Ф. Харманджиев

Собственикът на винарна „Дамяница” и Чифлик ливади и медиен бос Филип Харманджиев, който отглежда пасищни пилета, крави, кози и овце, както и лозя в района на Сандански, загуби битката с Държавен фонд „Земеделие”, който прекрати биологичния ангажимент по мярка 11”Биологично земеделие” от Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 за кампания 2019 г. В благоевградския Административен съд Харманджиев успя да отмени акта на фонда, но Върховен административен съд ревизира решението на съдия Саша Алексова и обяви акта на фонда за правомерно издаден.

Крупният земеделски производител подава заявление за подпомагане на 15.06.2015 г. по различни схеми и мерки за подпомагане, включително и по мярка 11. По нея той заявил ползване на 53 маломерни  парцела в села на Санданска и Петричка община и още през следващата година започнал да получава държавна субсидия за биологично земеделие.

За кампания 2019 г. Харманджиев отново заявил подпомагане, но намалил броя на парцелите на 47 – обяснил, че вече няма правно основание да стопанисва част от терените в Дамяница, а за другите терени посочил най-общо, че не може да ги засажда по причини, нямащи нищо общо с дружеството. Чак в съдебна зала юристите на фирмата посочили конкретен довод – паднала градушка.

Заради намалените площи през май 2021 г. ДФЗ открива производство по издаване на административен акт за прекратяване на многогодишен ангажимент за кампания 2019 г.

Според ВАС това е напълно достатъчно основание земеделецът да остане без субсидия, освен това той не успял да представи и сертификат, че всички одобрени площи са преминали периода на преход и в тях е произведена биологична продукция. Същото е доказано в съдебна зала и от експертиза, според която 8 от парцелите действително са били без добив от засадените през 2017 г. млади лозя, на които им трябвала поне още 1 г., за да дадат плод.

Ангажиментът на Харманджиев към ДФЗ бил за 5 г., а договорът му е прекратен през последната година, но въпреки това той ще трябва да върне на фонда и подпомагането за предходните години.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене