Няма лечение и ваксина: Появи се нов смъртоносен вирус от…

Рискът от фатален край е изключително висок

Световната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение, след като бяха потвърдени два случая на смъртоносен прилепен вирус.

Организацията заяви, че потвърдените случаи на вируса Nipah (NiV) нарастват, заразата се разпространява предимно в Бангладеш. Двата смъртни случая са на 38-годишен мъж и на тригодишно момиче.

СЗО оцени общия риск на заразата като „умерен“, но определи риска от фатален изход като „висок“. „Първоначалните признаци и симптоми на инфекция с вируса Nipah са неспецифични и диагнозата често не се подозира по време на боледуването“, предупредиха лекари.

Фаталната инфекция е зооноза, предавана на хората чрез заразени животни (като прилепи или прасета) или храна, заразена със слюнка, урина и секрети на заразени животни. Плодовите прилепи или летящите лисици са естествените гостоприемници на вируса Nipah.

Макар и по-рядко, болестта може да се предава директно от човек на човек чрез близък контакт с някой, който е заразен. Няма налично лечение или ваксина нито за хора, нито за животни, което го прави проблем за общественото здраве. Препоръчва се интензивно поддържащо лечение за лечение на тежки респираторни и неврологични усложнения, които могат да възникнат от вируса.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене