Фелдшерът Краси е лекът за болките на баби и дядовци в Югозапада

Живот на колела. По-точно е обаче да се каже, че фелдшерът Красимир Костов от село Катунци живее като в „Сървайвър“. За него няма почивни дни, защото е завеждащ на филиала на Спешния център в община Кресна, а между дежурствата там помага на болните хора в селата Катунци, Яново, Петрово, Черешница и Златолист. На разположение е 24/7, често му звънят и от други населени места в община Сандански.

„Понякога се налага да лекувам възрастни хора и в село Голещово, което е на повече от 15 км от Катунци. И през нощта да ми звъннат, не мога да откажа медицинска помощ. Но все пак аз не съм лекар. Давам лекарства за лекуване на високо ниво на кръвната захар, на високо кръвно, на бронхит, на пневмония. Насочвам пациентите или към личния лекар, или към постъпване в болница“, разказва 55-годишният фелдшер Красимир Костов, който има граждански договор с Община Сандански, която поема и горивото за пътуванията му по села и паланки, а наскоро му осигури и автомобил, с който да стига по-бързо до пациентите си. Не са малко тези, които разчитат на неговата помощ, тъй като нямат осигуровки, споделя Костов.

Той е удовлетворен, че дава първа медицинска помощ на болните, самото му отиване при тях ги успокоява, защото виждат, че все някой се грижи за тяхното здраве. Основните му „клиенти“ са възрастни хора, младите имат коли и ходят сами до личните си лекари.

Проблемът е, че няма редовна здравна грижа в малките населени места. Това принуждава доста от хората сами да се лекуват или пък да боледуват дълго време и да си стоят вкъщи, без да потърсят лекарска помощ. Всичко това води до влошаване на състоянието им. Според фелдшера Костов големият проблем в здравеопазването ни е липсата на кадри. Това важи най-вече за малките общини и отдалечените населени места.

Във филиала на ЦСМП в Кресна той е най-младият, останалите са на възраст над 70 години. Ако не се промени нещо, ако няма стратегия в здравеопазването, скоро няма да има кой да вдига носилките с болните, да не говорим за лекари и медицински сестри, твърди фелдшерът, който е като мехлем за болките на старите хора в района на Катунци. /Илинден прес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене