С художествена композиция и концерт община Петрич отбеляза 146 години от Освобождението на България

С художествена композиция „Благословена българска земя“ пред паметник „Загинали за родината“ на площад „Македония“ в Петрич започна тържествената програма по повод Националния празник на България – 3 март. Композицията беше подготвена от възпитаниците на Първо основно училище „Кочо Мавродиев“ в южния град. Десетки петричани се събраха, за да почетат паметта на загиналите за свободата.

Сред присъстващите бяха народният представител Костадин Стойков, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, председателят на Общинския съвет инж. Светла Данаилова, общински съветници, общественици, културни дейци, жители и гости.

Кметът на Петрич отбеляза в словото си, че от Батак до Шипка само непоколебимата воля, неоспоримата вяра и силният дух, изправят българските синове и дъщери срещу оковите, които тегнат над отечеството. „И въпреки жертвите и независимо от чужди интереси, нерядко проектирани в ущърб на нашата родина, предците ни доказаха, че България заслужава не по-малко от другите европейски държави да бъде свободна“, каза Димитър Бръчков.

Той подчерта, че на днешния ден празнуваме свободата и смелостта. „Потомци сме на велик род, нашите мисли и дела трябва да бъдат винаги с почит към миналото, когато градим бъдещето. Нека не забравяме, че единни нашите предци са успели да извоюват свободата. И точно този е урокът на нашето настояще. Не разделени, а единство в името на общественото благо, в името на нашата община, в името на нашата родина България“, каза още той пред присъстващите.

Тържествената програма продължи с минута мълчание в памет на загиналите за свободата на България и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите за родината.

Концерт-спектакъл „Имало едно време и пак ще я има – България“, изнесоха възпитаниците на Центъра за подкрепа на личностното развитие при Общински детски комплекс – Петрич на площад Евтим Евтимов в южния град.

От Община Петрич съобщават на официалната си Фейсбук страница, че за обектите към Исторически музей – Петрич входът е свободен в днешния ден. БТА/Евелина Митрева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене