Проф. Пантев попиля тези депутати и министри и разкри: Това е най-голямото богатство на България

Героите на 3 март са безименни – опълченци, четници. Те са самотници! Платеният героизъм е убиец на обаянието, заяви историкът

„Най-ценното нещо на България е дивният български език. Всичко ми вземете. Вземете ми Македония, Добруджа, покрайнините, но оставете ми българския език.

Неслучайно се казва родна реч, омайна, сладка“, това заяви по повод националния празник 3 март големият историк проф. Андрей Пантев в подкаста на „Стандарт“. Той говори за героите на Освобождението, на националния идеал, за ценностите, които ни обединяват.

„Бранд България е българският език“, категоричен бе проф. Пантев.

„Героите на 3 март са безименни – опълченци, четници. Те са самотници„, каза още историкът.

„Тези, които след това са щедро възнаградени, те са почти забравени. Платеният героизъм е убиец на обаянието„, смята още той.

Сега някои скачат два пъти на митинг и стават министър, депутат, посланик. Онези, които са мълчали, са се прибрали, станали са земеделци, адвокати, съдии и обикновени селяни, дето се вика, но са знаели, че това, за което са жертвали живота си и са пролели кръвта си, все пак може да не е най-любимата, като устройство, да не е най-желаната като територия, но все пак на европейската карта се появява едно възродено, възкръснало държавно име“, каза проф. Андрей Пантев.

За него войнствената посредственост е страшна, защото може да бъде превърната в войнствена омраза.

Проф. Пантев даде и своите съвети на днешните политици: „Да оставят този папагалски език. Да се вслушат в писмото и словото на нашите пра- прадеди.

Да се стремят да бъдат различни, но не като самоцел, а като нещо, в което предлагат другояче, дори и ако не е популярно в началото. Да бъдат малко по-изискани не само в облеклото, да обновят езика си.

Боравят с 300 думи. Да знаят, че често пъти човечеството се състои повече от победени, отколкото победители“.

„Често в това да загубиш едно съпоставяне или съревнование има по-голяма чест, отколкото да се киприш с показна, експонирана победа“, каза проф. Пантев.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене