Невиждан екшън с полицаи, македонски бизнесмен, „Порше“ и черногорската мафия в Сандански

Санданският полицай Т. Вакъвчиев бе глобен 1000 лв. за побой над македонския бизнесмен Г. Любеновски

Санданският полицай Т. Вакъвчиев бе глобен 1000 лв. за побой над македонския бизнесмен Г. Любеновски. Екшънът станал в полицейското управление, където македонецът бил отведен след разправия с полицейски служители. Случаят е от лятото на 2019 г. и е с горещи балкански страсти, като в сюжет на Кустурица, пише STRUMA.BG.

Македонецът Г. Любеновски живее отдавна със семейството си в Сандански, където има баничарница. На 28 август 2019 г. заедно със съпругата си били на вечеря в ресторант „Воденичката“ в Кресна с приятелско семейство от Черна гора, които също пребивавали в Сандански. По време на вечерята черногорецът употребил алкохол, което не го възпряло на тръгване да подкара лекия си автомобил „Порше”.

При него се качил и македонецът и когато пристигнали в Сандански, двамата отишли към баничарницата на Любеновски, за да си вземат закуски. Черногорецът бил в настроение и пуснал силна музика в автомобила, който така бил спрян, че пречил на движението. За това му била направена забележка от шофьори на таксиметровата пиаца до баничарницата.

След като взели закуски, двамата мъже си тръгнали, но междувременно в 23.20 ч. в дежурната част на РУ – Сандански се получил сигнал от телефон 112 затова, че в района на таксиметровата пиаца на ул. „Свобода“ №1 лек автомобил „Порше” с македонска регистрация прави неадекватни маневри. Автомобилът бил спрян за полицейска проверка, при която униформените усетили, че шофьорът мирише на алкохол, и му казали, че ще извикат друг полицейски патрул, за да му направят тест с дрегер.

На място пристигнал автопатрул по безопасност на движението с полицаите Т. Вакъвчиев и К. Велков. Вакъвчиев обяснил на черногореца, че трябва около осем секунди без прекъсване да издиша плътен въздух в техническото средство, за да даде качествена проба. Вместо това той умишлено го напълнил със слюнка, поради което техническото средство започнало да отчита грешка и спряло да работи. За случилото се бил уведомен оперативният дежурен в полицията, който изпратил на място още един автопатрул.

Докато течала проверката, Любеновски посочил на приятеля си единия полицай и казал, че той му бил съставил два акта за управление на МПС без свидетелство. Шофьорът започнал да заплашва полицаите, „че е от черногорската мафия, разполагал с пари и щял да плати, за да изчезнат”, а Любеновски ги наричал „циркаджии“.

Междувременно пристигнали и жените им, а на таксиметровата пиаца пред поликлиниката се насъбрали сеирджии. Алкохолната проба на шофьора показала 0,92 промила наличие на алкохол. Полицаите му обяснили, че ще му бъде съставен акт, а шофьорската му книжка ще бъде временно отнета, както и че някой трябва да прибере колата му вместо него. Любеновски се обадил на сина си да дойде, той пристигнал бързо, тъй като живеели наблизо.

Ситуацията се развила в близост до сградата на полицията, поради което служителите казали на черногореца да отиде с тях до управлението, за да изготвят необходимите документи. Той  категорично отказал и заявил, че си тръгва. Полицейските служители го предупредили, че ако не го направи, ще се наложи да използват физическа сила.

Черногорецът, който бил едър и физически здрав, стиснал ключа на автомобила в ръката си и тръгнал да напуска мястото на проверката пред погледа на всички присъстващи наоколо. Полицаите опитали да го спрат, стигнало се до блъскане и извадили белезници. Шофьорът започнал да се съпротивлява и се провикнал към синовете на Любеновски да снимат с телефоните си действията на българската полиция.

Настанала суматоха, при която жените на двамата започнали да сипят клетви и обиди към полицаите. Униформените успели да сложат белезници на черногореца и го подкарали пеша към полицията. В управлението били отведени и македонецът Любеновски с двамата му синове, като и те продължили да се държат арогантно.

Полицаите закопчали с белезници и Любеновски и го отделили от синовете му, за да не нагнетява допълнително напрежение. След това бил отведен от полицай Вакъвчиев в стаята за инструктаж. Там униформеният му нанесъл удари с юмрук по устата и гърлото, при което Любеновски паднал на колене и получил шут с крак в областта на лявата околоочна ябълка и вежда. След тези удари Любеновски изгубил съзнание за известно време, а когато се съвзел, вече бил в седнало положение на стол, и до него стоял друг полицай.

Заради влошеното му състояние  бил извикан екип на Спешен център – Сандански. Дежурният лекар д-р Бояпати прегледал Любеновски и установил, че по него има видими следи от наранявания – контузия на лявата буза /скула/, разкъсна рана на клепача на лявото око, разкъсно-контузна на горната устна, контузии на зъби, на коляно и мишница. След обработване на раните му Г. Любеновски бил задържан за срок до 24 часа по реда на ЗМВР.

Когато бил освободен, си извадил медицинско свидетелство и подал жалба. След продължително разследване по случая полицай Т. Вакъвчиев е обвинен, че като длъжностно лице – мл. автоконтрольор от „Охранителна полиция“ в РУ- Сандански, е причинил лека телесна повреда на македонския гражданин, престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 130, ал.,1 НК.

Тъй като полицаят е неосъждан, наблюдаващият прокурор Захова внася постановление по чл. 78а от НК, с което е освободен от наказателна отговорност, но се предвижда административно наказание – глоба. Поради отводи на съдиите в РС – Сандански делото е прехвърлено за разглеждане в РС – Благоевград през 2022 г. Процесът приключва с осъдителна присъда за Т. Вакъвчиев – 1000 лв. глоба, която постанови съдия Кристина Панкова.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Благоевград.

STRUMA.BG.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене