Облекчават визовия режим, за да могат турските туристи да идват в Банско

_thumbМинистерство на туризма обяви, че се извършват необходимите действия за облекчаване на визовия режим за туристи от съседните държави. На турските туристи, които искат да посетят българските курорти, ще бъдат издавани двукратни и многократни тримесечни визи, които ще важат в рамките на започналия зимен сезон. Туристопотокът от съседните балкански държави традиционно е висок, като по предварителни данни през зимния туристически сезон се очаква ръст на туристите от Турция с 10 %, Сърбия и Гърция – с 5 %.

„Радващ е факта, че общите усилия между местната власт и туристическия бранш намират реакция от държавата в лицето на министъра на туризма Николина Ангелкова. Още в началото на 2012 г. започнахме работа с турския туристически бранш. Банско присъства на големите туристически борси в Истанбул и сега в Измир. Организирахме няколко инфотура в Банско за турските туропеатори. В резултат за последните два зимни сезона вече имаме регистриран ръст на туристи от южната ни съседка над 300 %.

След проведените разговори с турските туроператори стана ясно, че е сериозен проблемът с еднократните визи и високата им цена. В тази връзка стартирахме кампания за облекчаване на визовия режим още през февруари 2013 г., когато изпратихме писма за съдействие до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и МВнР. Тогава не получихме необходимото разбиране, затова сега приветствам реакцията на министър Ангелкова. Важно е държавните институции да провеждат адекватна политика за подкрепа на туристическия бранш и вярвам, че взетите мерки за повишаване на ръста на туристи от съседни държави ще дадат резултат още в следващите месеци” коментира предприетите стъпки Георги Икономов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене