Денков и Тагарев в НС: Не обсъждаме изпращането на български военни в Украйна

Народното събрание изслушва министър-председателя Николай Денков и военния министър Тодор Тагарев във връзка с посещението в Украйна в началото на тази седмица. Двамата потвърдиха в нс, че България не обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна.

 

денков тагарев
БТА

 

През последните дни и Денков, и Тагарев вече категорично заявиха, че България не планира изпращането на наши военни в Украйна. Въпреки това към тях прозвучаха сериозни критики и искане да обяснят какво представлява подписаното в Киев двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

„Доволен съм, че мога да внеса разяснения по теми, които действително са взривоопасни и които опозицията се опитва да използва, за да взриви общественото мнение без да има никаква причина за това. Още преди много месеци при запитване от медиите казах, че докато съм министър-председател, никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна“, категоричен бе Денков. По думите му това не се е променило.

 

денков и тагарев нс
БТА

 

Няма да се изпращат български войници в Украйна, какви са политическите реакции 

„Всякакви опити да се измислят някакви подобни теми нямат отношение към българското правителство“, допълни той.

По думите на Денков това, че някой друг политик поставя този въпрос на международен форум, е негово право.

Искането за изслушване на Денков е по предложение на БСП, а от ДПС настояха към него да се присъедини и министърът на отбраната.

„В контекста на срещата на европейските лидери в Париж, разчитаме като готовност да се предостави войска. Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила по двустранни споразумения между държави – членки на НАТО и Европейския съюз и Украйна“, заяви Корнелия Нинова.

Министър Тагарев съобщи, че срещата в Париж е била работна среща за обмен на мнения. По думите му тя не е била предвидена да взима решения и да подписва каквито и да е било документи.

 

денков и тагарев нс
БТА

 

„С Украйна ние имаме подписани цяла серия от споразумения и всички са на вашето внимание„, коментира той.

„Не сме обсъждали двустранно споразумение в сферата на сигурността“, категоричен бе Тагарев. „Ако решим в някакъв момент да готвим някакво споразумение, то абсолютно задължително ще бъде предоставено на вашето внимание и ще изисква вашата санкция“, допълни военният министър..

Тагарев припомни, че няколко пъти с премиера са потвърдили, че България не обсъжда изпращането на български военнослужещи в Украйна. Премиерът Денков заяви, че колкото и пъти да се зададе този въпрос, толкова пъти ще има същия отговор.

„Колкото до решенията на други държави като Канада, САЩ, Франция, Великобритания – те имат тяхното суверенно право да вземат техните решения“, допълни премиерът. По думите му съгласно Конституцията, никой не може да изпрати войскови части в други държави без решението на НС.

„Смятам за правилно, че Русия е агресор, който нападна Украйна и ние сме задължени да пазим и да помагаме на една суверенна държава, нападната от съседа си и всеки, който затваря очите си пред това, означава, че работи срещу българския национален интерес“, коментира премиерът.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене