Скоро: Областните управители остават без дипломатически паспорти

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи, внесени от Министерския съвет. С тях се променят условията за издаването и ползването на дипломатическите и служебните паспорти.

Решението беше взето с подкрепата на депутати от всички групи – 168 гласа „за“.

С тях се въвежда изискване служебните паспорти да може да се използват само при служебни пътувания, а празнотата в закона досега предпоставяла документите да се използват за лични цели. Още: Идеи: Областните управители – без дипломатически паспорти. Служебни паспорти няма да се ползват за лични цели.

„Ще се минимализират възможностите за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти“, се посочва в мотивите на законопроекта

С предложените текстове отпада възможността за областните управители в страната да получават дипломатически паспорти. Ще продължат да могат да имат служебни. „Областните управители не са централен, а регионален орган на държавната власт“, гласят мотивите. Още: Предложение на МВнР: Да се ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти.

Въвежда се законова възможност за издаване на служебни паспорти на конкретна категория хора: деца на служители без дипломатически ранг на задгранична работа до 25-годишна възраст, несключили брак, които продължават образованието си (средно или висше) в приемащата държава. Като аргумент за това се посочва, че същата категория хора, но деца на служители с дипломатически ранг, имат право на служебни паспорти.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене