Екстрадираме дупничанин, търсен в Гърция заради убийство отпреди 14 г.

45-годишен дупничанин ще бъде екстрадиран в Гърция по Европейска заповед за арест. А. Б. се издирвал от гръцките власти с ЕЗА от 10 ноември 2016 г., издадена от зам.-апелативен прокурор при Апелативен съд – Патра за провеждането на наказателно преследване срещу него в досъдебна фаза за тежки умишлени престъпления – убийство, грабеж, употреба на оръжие, за които се твърди, че са извършени в гр. Патра на 23 ноември 2010 г., съобщава „24 часа“

Софийският градски съд прие за изпълнение ЕЗА, но решението може да се обжалва.

В хода на делото дупничанинът твърди, че през инкриминирания период не е пребивавал на територията на гр. Патра. Адвокатът му смята, че органите на издаващата държава са използвали криминалистичната му регистрация във връзка с други случаи, както и че гръцките власти не са били наясно и с факта на смяната на имената му през юли 2009 г. Съдът е назначил дактилоскопна експертиза, от която става ясно, че изследваните образци от пръстови отпечатъци, предоставени от Гърция, съвпадат с предоставените от А.Б. пръстови отпечатъци като сравнителен образец и без съмнение се касае за едно и също лице.

От ЕЗА става ясно, че убийството е извършено на 23 ноември 2010 г., като дупничанинът е заподозрян, че в съучастие с друго конкретно установено лице, както и с едно неустановено лице с тесла и търнокоп налагали гръцкия гражданин Д. К., който починал. След това отнели негови вещи от сейфа му, твърдят гръцките власти.

Пред нашия съд задържаният твърди, че престъплението е било извършено от албанци и той е невинен. Магистратите обаче са категорични, че при изпълнение на ЕЗЕ не се разследва самото престъпление. Дупничанинът, който е с чисто съдебно минало, засега е само заподозрян в Гърция и там би трябвало да изложи своята теза за невиновност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене