Петков обясни Меморандума: Не става дума за делкане на държавата

Снимка: БГНЕС

Не е ултиматум, а отворена наша позиция

Меморандумът не е ултиматум, а отворена наша позиция към ГЕРБ да стигнем до разбирателство, обясни съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Не става дума за никакъв подарък и за делкане на регулатори, защото, ако отиде на втора страница, там се казва, че страните се отказват от излъчване на кандидати с ярък политически профил“, коментира той след критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към предложения документ.

„Трябва да се откажем от контрол. То малко е неестествено, защото шефката на КЗК в момента е майка на депутат на ГЕРБ. Ние не искаме това да се случва занапред“, каза Петков.

„Не искаме да сме във властта само заради властта, а да сме във властта, ако продължава промяната. Сега хората имат чувството, че независимо за кого гласуват получават един и същи резултат и това се случва точно, защото тези регулатори и тези служби, тази съдебна система, не са независими и ако сега нямаме смелостта като политически лидери да я променим, това ще е в ущърб на българските граждани“, посочи той.

„Заедно да направим така, че регулаторите да са изпълнени с независими с хора, с хора, които са минали проверка за интегритет, които не са политически оцветени. Това означава да се загуби контрола, а равнопоставеността да се гарантира, че двете страни имат право на вето и няма да има превес, така че да се самоконтролираме“, каза още той.

Петков добави, че ПП-ДБ е отворена да се излъчат юридически екипи, от двете страни, които да разгледат точките в меморандума внимателно.

Автор: Камелия Цветанова

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене