Христо Грозев: След смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства

Той е категоричен, че ще се включи в разследване на смъртта на Навални

Служители на Следствения комитет съобщиха на майката на Алексей Навални, че причината за смъртта му все още „не е установена“. Те обещават да предадат тялото на роднините му едва след приключването на „химическата експертиза“ – след две седмици. Сътрудниците на политика се опасяват, че през това време властите биха могли да прикрият следите си и ще бъде по-трудно да се идентифицират отговорните за убийството на Навални.

Преди четири години служители на ФСБ се опитаха да отровят Навални. Тогава разследващият журналист Христо Грозев успя да ги открие. Специалният кореспондент на „Медуза“ Лилия Япарова разговаря с него за това какво ще направи сега.

Грозев сподели: „Мои източници вече предупредиха, че след смъртта на Навални може да започне цяла вълна от репресии и убийства – че Путин има „специални планове“ за руските опозиционни лидери. Ако това е вярно, затворените Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза ще бъдат особено уязвими.

„Единственият сценарий, който засега мога напълно да изключа, е смъртта на Навални да е била изненада за руските власти, особено неприятна изненада. Не вярвам, че той просто е бил „недолекуван“ или „по невнимание“ доведен до такова състояние. Няма как, защото ФСБ разбираше стойността на Навални за бъдещата Русия, каквато и да се окаже тя. Алексей щеше да се превърне в капитал за бъдещи преговори, за размяна. И те не можеха просто да го „пропуснат“, посочи Грозев.

Той е категоричен, че ще се включи в разследване на смъртта на Навални. Предимствата на такова разследване, според него, биха били най-вече в това, че в малко и отдалечено място като Харп следите, оставени от евентуални убийци, ще бъдат много по-видими. „И не става въпрос само за фактури или данни – ще има свидетели. Едно е да ги търсиш в голям град, а съвсем друго, когато кола на ФСБ минава през малко село. Тя ще бъде видяна от всеки прозорец“, допълни Грозев.

https://www.vbox7.com/play:5d0fcdc1cc

 БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене