Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

БСП, ДПС и „Атака“ яростно отхвърлиха идеята за референдум

БСП, ДПС и „Атака“ са категорично против гражданите да изкажат мнението си по основни идеи за промени в избирателната система чрез референдум. Това стана ясно, след като президентът Росен Плевнелиев изненадващо инициира референдум по три изборни теми заедно с европейския вот през май – дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да има електронно и задължително гласуване.

КАТ не може да глобява за нарушения, заснети от мобилните камери

КАТ няма да може да използва снимки от мобилни камери, за да глобява нарушителите по пътищата. Това следва от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), гласувано вчера от магистратите, научи „Сега“. Решението е взето единодушно от съдиите, но ще влезе в сила, когато бъде обнародвано в „Държавен вестник“.

Стажантите ще получават поне минимална заплата

Социалната комисия прие вчера предложените от МС промени в Кодекса на труда, с които се регламентират стажантските договори за младежи до 29 г., завършили средно или висше образование, но без трудов стаж. Те ще могат да се сключват от 6 до 12 месеца, а стажантите ще получават поне минимална заплата. Ще им се определя наставник, с когото трябва да се сключи анекс за допълнително възнаграждение.

В.“Стандарт“

Попова: Задължителният вот не е демокрация

Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията. Това ли е демокрацията?“. Така вицепрезидентът Маргарита Попова коментира идеята на държавния глава да се проведе референдум заедно с евроизборите за основните изборни правила, включително и задължителен вот. „Тези механизми като референдума трябва да са договорени, дискутирани, консултирани и трябва да сме се съгласили по тях“, заяви още Попова и продължи.

Помирение в името на БСП

Соцлидерът Сергей Станишев отправи пореден призив към президента (2002-2012 г.) Георги Първанов и социалистите от проекта АБВ да загърбят противоречията и да работят за обща червена листа на евровота. „Искам да се обърна към всички, които започнаха това. Никой и нищо не може да бъде над БСП и България. Заслужава си да загърбим и личните пристрастия, и политическата си амбиция“, каза Станишев в специално изявление от централата на „Позитано“ 20.

В.“Монитор“

Новият център на София пред Темида

Архитекти ще обжалват в съда конкурса за нова визия на центъра на София.

„Състезанието е опорочено, а класираните на челни места проекти са взаимно отричащи се”, обясни вчера червеният общински съветник арх. Борислав Борисов. Той уточни, че коментарът му е чисто професионален и не става въпрос за политически битки. Според Борисов съмнителен е и фактът, че само 40 проекта са участвали в конкурса, при положение че за метростанция 20 и за стена за катерене в район „Младост” е имало между 130 и 370 кандидати.

Студът уби дядо, тръгнал за хляб

Виелиците и студът убиха 80-годишен мъж в снежните преспи на село Видно, община Каварна. Човекът отишъл привечер за хляб до магазина в селото и не се прибрал, обясни кметският наместник Цонка Велева. Съпругата му се обадила на Велева около 20 часа, но понеже е със сърдечно заболяване, не посмяла да излезе да го търси. Петър Костадинов е намерен вчера в 8 часа сутринта. Мъжът е паднал в снега на съседната улица до дома си.

Банкер източи 65 000 лв. от сметки на клиенти 

Служител на банков клон в Севлиево за четири години успя да източи над 65 000 лв. от сметките на клиенти на финансовата институция. Банкерът започнал да “пощипва” сметките на двама от по-заможните клиенти още през 2009 г., като отначало теглел от името на титулярите дребни суми. След това обаче апетитът му постепенно се увеличил и размерът на изтеглените суми започнал да става все по-голям. От септември 2009 до февруари 2013 г. той присвоил общо 1195 лв.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене