Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби

Русия му отне свободата и живота, написа Роберта Мецола

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това написа президентът на Латвия Едгар Ринкевич в Twitter минути след като бе съобщено, че опозиционерът е починал в затвора в Москва.

„Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите“, допълва той.

Риши Сунак също поднесе своите съболезнования:

„Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия“, написа той в Twitter.

В своя френският външен министър Стефан Сежурне казва, че Навални е „платил с живота си“ за своята „съпротива срещу руското потисничество“. „Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин“, добавя той.

„Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата „Сахаров“ Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му“, написа председателя на ЕП Роберта Мецола.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви на свой ред, че е „натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия“.

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че активистът е „платил за смелостта си с живота си“. Докато чешкият външен министър Ян Липавски призова света да „почете паметта“ на човек, „затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин“

По публикацията работи: Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене