„Булгартабак“ плаши да спре заводите си

99955-bulgartabak

Тютюневият гигант „Булгартабак“ заплаши да затвори заводите си. Причината е, че вчера на заседание на бюджетната комисия бяха приети внесени промени в Закона за акцизите, пише pressadaily.bg. С тях компаниите се задължават до 31 март догодина да въведат броячи, които да предават онлайн данни до Агенция „Митници“ за всяка произведена цигара. Досега имаше контрол само върху опаковките.

„Това са безумни промени, които не може да бъдат въведени. „Булгартабак“ ще затвори трите си фабрики“, заяви с остър тон Цанка Кемалова, мениджър „Регулации“ в цигарения холдинг. Никъде в Европа няма подобни изисквания. Според нея целта е да се облагодетелстват вносителите. Трябва да се инвестират милиони в оборудване. Кемалова бе подкрепена и от представителя на цигарената компания „Кингс Табако“ Славка Гешева.

Шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов обаче обясни, че броячите за цигари не са проблем, защото се слагали фабрично, но компаниите ги демонтирали. С промените ще се въведе и старият режим за измервателни уреди за горивата. Танов обясни, че откакто те са премахнати, произведените количества са с 30 на сто по-малко от продадените.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене