Пшеницата рязко поевтиня, но какво се случва с цената на хляба

Комисията за защита на конкуренцията не е стартирала проверка, за да установи дали има нарушение на правилата за свободна конкуренция на пазара

Пшеницата е поевтиняла с близо 35% за година, но цената на хляба не пада, показват данни на НСИ. През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година цената на пшеницата е намаляла с 34,8%. Същевременно цените на хляба и зърнените храни през януари не само, че не са по-ниски спрямо миналата година, а дори са нараснали с 0,4%.

За разлика от пшеницата, където поевтиняването не води до сваляне на цените на крайния продукт в магазините, при слънчогледа ситуацията е различна. През четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на предходната година цените на слънчогледа са с 32,1% по-ниски.

Това доведе до сваляне на цените на олиото в магазините и вече има промоции на олио с цена под 2 лв. за литър. Конкуренцията на пазара на олио води до понижаване на цените, но при хляба ситуацията не е такава.

Но Комисията за защита на конкуренцията не е стартирала проверка, за да установи дали има нарушение на правилата за свободна конкуренция на пазара на хляб. КЗК още през март миналата година стартира проверка за наличието на картел при яйцата, млякото и млечните продукти, но досега резултати няма.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене