Кметът П. Дангов размаха клещи за кастрация на сесията за приемане на бюджет 2024, Емил Гущеров си сложи каска

Градоначалникът: Предлагам местният парламент да гласува финансирането на театрална постановка „Заседанията на Общински съвет – Дупница, мандат 2023-2027“ * ОбС шефът К. Костадинов определи дефицитите, свързани с управлението на отпадъците, като „цъкаща бомба, която може да взриви управлението“ *

Днес на сесия на ОбС бе приет бюджет 2024 на Община Дупница в размер на 56 488 663 лв., но словесните престрелки между кмета Първан Дангов и общинския съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, които се превърнаха в редовна практика, белязаха заседанието.

Точно когато съветници, селски кметове, граждани и журналисти си мислеха, че вече са видели всичко, политическата война достигна нови висоти, като този път в действие влезе и реквизит.

След като първо получи въпрос от Виктор Мантарков от „Възраждане“ за бездомните кучета и последвалото питане на председателя на ОбС Костадин Костадинов за регистрация на домашните кучета, Първан Дангов видимо се изнерви, демонстративно напусна залата и шефът на местния парламент бе принуден да обяви 10-минутна почивка.

След края на кратката пауза градоначалникът се появи с клещи за кастрация на едри животни, които постави на масата между него и К. Костадинов.Това е уред за скопяване, с който работя и с който изкарвам пари.

След като само засягате моята професия, затова донесох този способ“, коментира кметът и го постави на видно място.

Само минутки по-късно на Емил Гущеров му бе донесена жълта строителна каска в найлонова торбичка. Той изчака своя ред да застане пред микрофона и си я постави на главата, заявявайки: „Г-н Костадинов, уважаеми колеги, ако вие не се притеснявате с този уред, мен ме е страх.

Затова се отдалечавам. Щом сесията ще бъде в тон, който г-н Дангов се опитва да налага като шоу с инструменти, които нямат нищо общо с дискусията… Но ние тук сме избрани от хората, за да защитаваме техните интереси, и такива действия ми звучат изключително смешно, даже трагично. Радвам се, че Дупница отново ще се прославим. Вярвайте, че утре цяла България ще знае, че кметът ще скопява съветниците“, заяви Емил Гущеров.

Някои от съветниците бяха шокирани от случващото се пред очите им, но повечето приеха с нескрит смях поредната сцена, която се разигра в Общински съвет – Дупница.„Смейте се, но на вас, жените, ви е лесно…“, добави съветникът от ГЕРБ, с което предизвика още по-силен смях в залата, който не спря близо минута. „Отново ще попитам какво се случва със споразумението за ВиК? На комисия Ви попитах… Тихичко ще си говорите вкъщи, а доколкото чувам, спите тук…

Ние сме Общински съвет и никой не Ви е делегирал права да ми говорите така!“, продължи Гущеров още по-емоционално. Градоначалникът не се сдържа и отговори още по-хапливо: „Предния път Ви казах, че хапчетата са за пиене, г-н Гущеров. Вие сте разпилян човек, но иначе сте подреден – жълта каска, жълта папчица… Жълтото обаче стои отпред, а кафявото отзад… Има и трето място, която е една книжка с жълт цвят и обикновено я издават други органи.

Вие си позволихте във Вашето изказване за пореден път от микрофона на Общинския съвет да ме квалифицирате къде спя. Ако имате проблем с мястото, където спя, мога да Ви поканя…“. Емил Гущеров веднага се провикна: „С удоволствие!“, на което кметът заяви: „С удоволствие ли? Само че трябва да влезете назад… Ако обаче имате проблем, който е Ваш личен, не го превръщайте в обществен, все пак това е микрофонът на Общинския съветВие сте в ролята на умрелия човек в ковчега, който само той не знае какво се случва, а всички останали около него страдат. Има и една друга сентенция.

Виждали ли сте в джунглата маймуна да гледа микроскоп? Когато един микроскоп е сложен пред маймуна, тя не знае какво е микроскоп, а почва с него да троши кокосовите орехи, за да ги изяде. А микроскопът си е микроскоп, маймуната си е маймуна, нищо повече не казвам. Днес разглеждаме докладната за бюджет. Обещах да има специално заседание по темата ВиК. Г-н Гущеров, не знаете неща за ВиК, които аз ще кажа и държа да ги чуете.

Води се протокол и когато толкова силно викате, да знаете, че няма кой да Ви чуе. Ако обаче имате смелостта да кажете на висок глас нещо, което сте прошепнали на друго място, бъдете мъж и го кажете, гледайки ме в очите. Аз харесвам такова мъжество“, заяви кметът. Костадин Костадинов обяви, че прави последно предупреждение, след което ще прекрати заседанието: „С бързи темпове рушим авторитета на Общинския съвет.

Отзивите от населението за нашите сесии са ужасяващи и аз трябва да предприема нещоАко нещата продължат с тези циркаджийски истории, ще прекратя заседанието. Ние сринахме авторитета на Общинския съвет. Всички вие разговаряте с гражданите и знаете какво казват те за тези наши сесии“.

След това думата отново взе Е. Гущеров, който каза: „Любовната поезия, която се лее от словата на кмета по микрофона, е много благозвучна за нашите слухови апарати. И тъй като г-н Дангов обича да използва мисли и сентенции, ще кажа само едно нещо: Умните хора звучат като луди за простите“.

Малко по-късно кметът Първан Дангов забеляза, че в залата присъства и временно изпълняващият длъжността директор на дупнишкия театър актьор Иван Иванов и взе думата и по този повод.„В залата присъства директорът на ОбДТ „Невена Коканова“ Иван Иванов.

Предлагам местният парламент да гласува финансирането на театрална постановка, която да бъде поставена на дупнишка сцена и да се казва „Заседанията на Общински съвет – Дупница, мандат 2023-2027“. Всеки може да се разпознае. Артисти има, персонажите са известни… За да увековечим това наше присъствие и то да остане в историята и да се гледа от поколенията. Говоря съвсем сериозно.

Г-н Иванов, ако намерите творческа енергия, режисьор, постановчик и артисти, имате от мен моето „да“. Първото финансиране ще бъде от моята работна заплата, ще намеря начин да осигуря средства за такава театрална постановка“, каза кметът, а Емил Гущеров го контрира, че на П. Дангов няма да му останат никакви пари, защото вече е обещал да дава от заплатата си на много места. След това страстите се успокоиха и общинските съветници най-накрая преминаха към дебатите по проектобюджета на кметството за 2024 година.

Съветникът от „Партия на Зелените“ Йонко Гергов изказа поздравления към кмета и неговия екип за финансовата рамка и подчерта, че групата му ще подкрепи бюджета.Председателят на ОбС Костадин Костадинов също обяви, че неговата група от КОД-ВМРО също ще подкрепи изготвения от финансовите експерти на Общината бюджет, защото е първи за кмета Първан Дангов.

Той обаче подчерта, че техен приоритет винаги е образованието и ще продължат да настояват за разработването на по-обстойни програми в тази сфера: „Виждате колко бързо навлизат новите технологии и изкуственият интелект в живота на всички нас. Затова трябва да залегне нуждата от преквалификация на педагогическите кадри, за да може учебният процес да съответства на динамичното дигитално развитие на съвременното общество“. Костадинов оттегли своята докладна записка за определяне на средства, които да отидат към Фонда за местни инициативи.

По думите му, от кметския екип са го уверили, че няма да има финансова възможност за подобно перо. Въпреки че подкрепи бюджета, председателят на местния парламент предупреди за „цъкаща бомба, която може да взриви управлението“, а именно дефицитите, свързани с управлението на отпадъците. Според него в план-сметката не са включени 2 милиона лева за сепарираща инсталация, а това може да блокира бюджета.

В крайна сметка бюджет 2024 бе приет с подкрепата на 26 общински съветници. „Против” гласува единствено Емил Гущеров от ГЕРБ, а Виктор Мантарков от „Възраждане“ се въздържа. Към финансовата рамка бе добавена и допълнителна точка, която утвърждава и разходите за заплатите на кметските наместници.\struma.bg

Кметът П. Дангов размаха клещи за кастрация на сесията за приемане на бюджет 2024, Емил Гущеров си сложи каска
Кметът П. Дангов размаха клещи за кастрация на сесията за приемане на бюджет 2024, Емил Гущеров си сложи каска

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене