Цените на жилищата в Сандански удариха 2000 евро квадрата

„Собствениците сами осъществяват сделките, не търсят посредници”, заяви брокерът Мариана Ангелиева. По думите й най-честите купувачи на жилища и къщи през последните месеци са десетките украинци, които са се настанили след войната в курортната община. Освен това са реализирани сделки със софиянци, които предпочитат ново строителство.

Столичани купуват предимно апартаменти в кооперациите, които се строят в края на града, в посока парк хотел „Пирин”. Те купуват за лично ползване, а не да отдават под наем, както досега правеха много украинци и македонци, пише в. „Струма“.

Много от собствениците, които са имали намерение да продават апартамент или къща, се отказват, тъй като им е по-изгодно да отдават под наем. Като наемът варира вече между 300 и 500 евро, в зависимост от квадратурата.„Справка по адресна регистрация показва, че почти всички свободни апартаменти в района на Нишан Куши и ул. „Поленишки път” са наети от украинци.

Там апартаменти не се обявяват за продан. Жилищата са оборудвани и наемът за тях тръгва от 500 евро”, казва М. Ангелиева.Тя сподели, че от началото на година е налице тотален срив на продажбите на апартаменти и предлагането на частни квартири през агенциите. „Сделките се осъществяват от собствениците. Същата е картината и с отдаване под наем на помещения по централната и второстепенната улица в Сандански.

Там през последните месеци се наблюдава една вълна собствениците сами да си предлагат помещенията, като цената не е никак ниска. За едно помещение на бул. „Свобода“, което е на метри от централния площад „България“, наемът, е 2000 лв., а помещението е от 15 кв.м. Разговарях със собствениците, а те ми заявиха, че не желаят да търсят наемател чрез агенция.

Строят се няколко нови кооперации на бул. „Свобода“, на второстепенната улица „Тодор Каблешков“, на Лилянски път и техните собственици отказват да продаваме техните апартаменти. Но научавам, че продажбите им са нищожни. Като пример ще посоча, че в една голяма жилищна кооперация на булеварда, в района на бившето предприятие Монопола, едва 15 са жилищата, продадени на зелено, а там те наброяват над 50.

Цената на квадратен метър там е 1200 евро на зелено – получаваш жилище карабина, на мазилка и с дограма”, заяви М. Ангелиева и допълни, че интересът е по-голям към имоти, които са сравнително поддържани, тоест готови за живеене.

Такива имоти се търсят в близост до града. В случаите, когато къщата ще се обитава само през уикендите, се търсят по-евтини варианти, макар и с необходимост от ремонт.

Водещо и в двата случая е наличието на голям двор.„Увеличението на цените е дори повече от двойно. Има къщи, които от 50 хиляди лева станаха 50 хиляди евро, а някои дори прескочиха 100 000 евро”, заяви Ангелиева, която от 14 години работи в сферата на недвижимите имоти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене