Веселин Стаменов: Да вярваме на мюфтийството ли или на очите си: ГРАО – Благоевград се пука по шевовете от роми, които искат да сменят християнските си имена с мюсюлмански!

10644535_10202173536252177_7060291953289727102_o

Благоевградски роми от ня­колко седмици масово ходят в служба „Гражданска регистра­ция и административно обслуж­ване на населението” на община Благоевград с искане да си сме­нят българските или цигански имена с турски, сигнализираха общински служители, писаха всички медии в югозападна България. Явно представяйки си, че смяната може да стане директно в общината, те с разо­чарование изслушват обяснени­ята на служителите в ГРАО, че за целта първо трябва да се подаде молба в Районен съд – Благоев­град, да се плати такса, съответно съдът да образува и насрочи дело за смяна на името и чак ако искането бъде одобрено, тогава със съдеб­ното решение чо­векът трябва да се върне в ГРАО, откъдето ще за­почне смяната на документите му. Въпреки това напливът е ужасен, съобщават ни директно от канцеларията на службата. Притеснителен факт. Притеснителен е, защото подобна беше ситуацията с ромите в Пазарджик преди години, но къ­сата българска памет, разбира се, е забравила това. Днес ДаНс е в ромската махала на Пазар­джик и воюва с джихадисти, с хора, обявили се за емисари на една от най-големите терористични организации света – „Ислямска държава“. Не е ли логично да се попитаме дали един такъв процес по структурира­не на ромски джихадисти не се случва и в Благоевград?

Фактите са на страната на тази версия. Само преди ден районният мюфтия направи официално изявление пред медиите, че в Благоевград­ска област няма привърженици на „Ислямска държава” и край­но настроени мюсюлмани. Той коментира и мащабната акция на ДАНС в някои български гра­да, сред които и Пазарджик, в търсене на привърженици на „Ислямска държава” у нас. „Ак­цията е нищо по-различно от проведената операция преди години срещу имамите”, комен­тира Айдън Мохамед, анода е така. Само че клиповете как малки ромчета от Пазарджик, мюсюлмани си играят пред джами­ята, правей­ки имитация на ритуал как режат глава­та на христия­нин, появили се в интернет, не са на

страната на господин Мохамед. Лично според мен ситуация­та е повече от притеснителна. Бия камбаната – в Благоевград тръгва процес, подобен на Па­зарджик. Както не веднъж ние от Топ Преса сме писали, скоро и джамията в града ще искат да отворят, и нищо чудно бурките и чалмите да станат редовна гледка из центъра на югозападната столица. Чак като дойде ДАНС и в Благоевград, ще се ос­ъзнаем, че има проблеми. Дано не е късно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене