Февруари не спира с изненадите, обрат с времето другата седмица

През нощта и утре (14 февруари, Свети Валентин) облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд, в планинските райони – примесен със сняг. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Привечер от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Минималните температури ще са между 2° и 7°, а максималните ще са между 6° и 11°. В София минималната ще е около 2°, максималната – около 6°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и вечерта ще е по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но ще е без валежи. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималните температури ще бъдат между 8° и 10°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна с валежи предимно от сняг, под около 1000 метра – от дъжд. Привечер от запад валежите ще отслабват и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен и силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 0°, на 2000 метра – около минус 5°.

В четвъртък (15 февруари) и петък (16 февруари) над източните райони ще се задържи предимно облачно и мъгливо. Над Западна и Централна България облачността ще намалее до слънчево. Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, а максималните – между 7° и 12°.

Леко захлаждане до края на седмицата и в началото на следващата, но температури отново над нормата за февруари – това е прогнозата на климатолога Георги Рачев пред „Фокус“.

„Тази зима се конкурира по топлина с миналата и с най-топлата зима – 2006-2007 г. Над нормата сме с около 7 градуса“, каза Рачев.

„Дряновите дръвчета, които цъфнаха, ще бъдат за съжаление попарени. В началото на следващата седмица и още от края на тази ни очаква застудяване – на фона на тези 18-20 градуса, които наблюдавахме миналата седмица. 12-15 градуса ни очакват сега, а в София ще стигнат до 10 градуса – което отново е над нормата за февруари“, добави той.

„Март винаги се характеризира с бързо променящо се време. Това се очаква и тази година – топли и студени дни. Настроението ни влияе на усещането за температура – когато си влюбен и щастлив, и камъни да падат, времето за теб е хубаво“, пошегува се Рачев.

„Зимата беше мека. Особено в Южна България вече имаме солунска зима – с повече дъжд, отколкото сняг.  Януари се оказа най-топлият месец, откакто се правят метеорологични наблюдения в света. В Европа беше топло, но Скандинавският полуостров беше изключително мразовит през последните месеци“, подчерта климатологът.

„Това, че световните температури растат, не е толкова страшно – имало е и други подобни затопляния. Тревожното е, че става в рамките на 25 години с около градус и половина – това е твърде бързо затопляне. Нямаме научен аналог назад във времето как реагира природата на това“, каза още Георги Рачев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене