Тъжна любовна история в Пиринско!

Красивата птица търси из парка половинката си

Красива любовна история, но с трагичен край.

Черният лебед – обитател на благоевградския парк „Бачиново“, загина нелепо във водите на езерото.

На 6 февруари тялото на пернатия е намерено под леда. Вероятно птицата се е гмурнала, за да търси храна и не е успяла да изплува.

Партньорът ѝ вече седмица сиротее и чака половинката си, разхождайки се из парка.

Преподавател в ЮЗУ засне как лебедът се оглежда в една от витрините на заведение сякаш търсейки любовта в собствения си образ.

Черните лебеди в Благоевград имат не лек живот. През годините те станаха обект на вандалска проява – неизвестен и до днес стеля по тях и останалите обитатели на водния басейн. Също така хищник нападна лебед. А при измътването на малките – едното имаше деформация на крилото.

В момента в парк „Бачиново“ дом намират полудиви зеленоглави патици – мъжки и женски, както и двойка бели лебеди. През годините имаше мускусна патица и африканска гъска, но те не оцеляха.

През последните две лета пък от ЛРС „Сокол“ пускат зеленоглавците – по различен брой от всеки пол, в езерото, защото при размножителния период доста от женските умират.

Черният лебед произхожда от Австралия, но е внесен в Нова Зеландия и успешно аклиматизиран в Европа (включително и България), Азия и Северна Америка, където живее в полудиво състояние, като паркова птица. Води заседнал начин на живот. Храни се с водна и наземна растителност, трева. Понякога яде и животинска храна, дребни рибки които търси на дълбочина до метър.

Лебедите са моногамни и се смята, че след смъртта на единия от двойката, другият не след дълго умира – страдайки за партньора си.

Животно умъртви един от черните лебеди в парк „Бачиново“ - Новини

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене