Уникално тракийско селище до Илинденци крие още тайни

Археолози изследват интересен исторически обект край село Илинденци, община Струмяни. Районът тук е забележителен не само със своите скални образувания и красив пейзаж, но и с уникалното си културно-историческо наследство. Учените работят в местността Занданите, която е близо до извора „Лековитата вода”.

През 2017 г. те установяват на това място иманярски посегателства, които унищожили голяма част от обекта с варварското си отношение. Имало издълбана огромна дупка. А тук са налице сериозни находки за времето на траките от 9-8 век преди Христа. Това е истинско богатство и за местните хора, и за цялата община Струмяни. Затова целта е да се съхрани тази уникална находка и да се спаси от иманярите, за да може да привлича туристи в района.

Открита е частично запазена основа на тераса или платформа, преграждаща затворено пространство. Върху тази платформа и върху подовото ниво на древното обитаване е била нанесена внимателно замазка. През по-ранен етап на мястото е имало солидно изградени огнища, те са се намирали до скалните ниши. От състоянието им е видно, че в тях дълго време е горял огън. Пред тях пък са направени ями за пепелта, а диаметърът им достига до метър и половина.

Намерените керамични предмети са характерни за началото на желязната епоха. Подобни съдове са откривани в селищните могили в долината на Долна Струма – Кастанас и Асирос, до древната Троя в Мала Азия. Две находки – стрела и игла от кост, са интересни с това, че повтарят много разпространени типове от метал.

Най-долният пласт, до който достигат археолозите, може да бъде датиран от втория етап на ранната бронзова епоха – в една от дълбоките иманярски дупки разкрили фрагменти от керамичен съд. Подобни съдове се откриват в археологическите обекти по долните течения на Струма и Места, о-в Тасос, както и в Момчилград.

Целта на археолозите е да разкрият нещо много по-ценно – как са живели тогавашните обитатели на това място и какви са били вярванията им. Така ще покажат на местната общност миналото й, а с помощта на тези открития ще се привличат туристи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене