Милица Зикатанова от винарска изба Вила Мелник стана Дама-Фермер на 2024 година

Милица Зикатанова от винарска изба „Вила Мелник“ стана Дама-Фермер на 2024 година. Тя грабна голямата награда  на дебютното издание на AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 „Семената на успеха“. Зикатанова получи секторното отличие „Лозаро-овощар“, както и специалната награда „Млад фермер на 2024“.
Милица и семейството и са собственици на винарна в санданското село Хърсово.

Баща и Никола Зикатанов, е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над двестагодишна документирана история в лозарството и винарството. Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат местни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

„Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро.

Ние вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Търсим облика на Мелник във всяко от нашите вина. През 2013г. открихме нашата винарна – модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Още с построяването на винарната широко отворихме вратите и за всички, които обичат виното и искат да съпреживеят създаването му“,.казват стопаните на винарната.

През 2015, след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъедини и Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник и да стане носител на приза „Дама-фермер- 2024г.

Struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене