Пчелари, медари и миряни почетоха Свети Харалампий в Железница

В деня на пчелари и медари, в храма носещ името на светеца Св. Харалампий, разположен в Джалевата махала в село Железница, десетки миряни се събраха на дълги празнични трапези.

На територията на община Симитли, храма в село Железница е единствения, който носи името на светеца.

Храмът е изграден, благодарение на покойния Асен Джалев – един от най-уважаваните и известни пчелари в региона. Неговото дело продължава и до днес чрез неговите потомци, които посрещнаха всички гости, които в днешния ден посетиха Божието място.

„Благодарни сме, че го имаме този красив християнски дом! Всички му се радваме и се грижим от откриването му през 2000 година. Той  бе осветен на 17 септември, когато почитаме още един хубав празник, а именно Вяра, Надежда, Любов и майка им София“, сподели познатата на всички жители в махала и в селото баба Венета.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба, въпреки малките си размери.

Отец Спас отслужи литургия и водосвет за здраве, след което освети и меда, който бе донесен от много медопроизводители и жители на община Симитли.

Празника в Джалева махала в село Железница бе уважен от кметът на община Симитли Апостол Апостолов, г-жа Гергана Гиздова – кмет на село Железница, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам. – кмет на община Симитли г-жа Елеонора Гаврилова, както и много миряни, които посетиха през днешния ден храма, запалиха свещ за здраве и се помолиха за благото на всички жители на общината и за добра благодатна година за да може пчелите да имат храна и на следващия празник да се освети още повече мед.

Пчелари, медари и миряни почетоха Свети Харалампий в ЖелезницаПчелари, медари и миряни почетоха Свети Харалампий в Железница

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене