Синоптик от НИМХ с лоша прогноза: В тези райони днес ще е страшно КАРТА

Ще се задържи топло за февруари с максимални температури между 14° и 19°, в София 15-16°

В неделя валежи ще има в Южна България, значителни след обяд и през нощта срещу понеделник в Рило-Родопската област. Вечерта ще завали и в Северозападна България, но там валежът ще е слаб.

Вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен, слаб до умерен ще остане само в западната половина на Дунавската равнина. Ще се задържи топло за февруари с максимални температури между 14° и 19°, в София 15-16°. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Христо Христов в сайта на НИМХ.

Атмосферното налягане ще бъде значително по-ниско от средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна.

Времето за Гоце Делчев ще е облачно с дъжд и максимална температура 14 градуса.

В Благоевград и Смолян има издадено предупреждение и за опасни валежи. Прогнозата на НИМХ е в Благоевградско е да духа силен и бурен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек. В южните райони на областта ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм. В Смолян вятърът ще е силен и бурен с пориви до 22-24 м/сек. Ще има значителни валежи от дъжд с количества до 30 мм.

Единствено за областите Видин и Плевен няма издадени предупреждения.

От НИМХ са обявили за неделя жълт и оранжев код за силен вятър в различни части на страната:

В планините ще бъде предимно облачно. Главно в Рило-Родопската област ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 2°.

Предимно облачно ще бъде и по Черноморието, но без валежи. Ще духа силен и бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето по южното крайбрежие ще бъде 2-3 бала, а по северното 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 30 мин. и залязва в 17 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 22 мин. Луната в София изгрява в 8 ч. и 36 мин. и залязва в 19 ч. и 53 мин. Фаза на луната: един ден след новолуние.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене