Внимание: Ужас от Сахара връхлита България до часове КАРТИ

Вятърът носи пустинен прах, а с него идва и кален дъжд – предупредиха от НИМХ

В следващите 48 часа от югозапад над Балканите ще се пренася пустинен прах от Сахара. В комбинация със започващите от юг валежи в неделя и понеделник, е възможно да намерите кални следи от прах, в резултат от мокрото отлагане, върху автомобилите и други повърхности на открито. Това съобщиха във фейсбук страницата си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Днес от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще духа до умерен, в източните райони и северно от планините – временно силен югозападен вятър. Топло време с максимални температури между 17° и 22°, в София – около 17°.

По Черноморието облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максимални температури между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще духа силен, по билата и временно бурен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 m около 12°, на 2000 m – около 4°.

През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта срещу неделя слаби валежи от дъжд ще има в Югозападна България и Родопската област. В Източна България и в районите в близост до северните планински склонове до силен. Минималните температури, в повечето райони, ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°.

В неделя валежи ще има в Южна България, значителни след обяд и през нощта срещу понеделник в Рило-Родопската област. Вечерта ще завали и в Северозападна България, но там валежът ще е слаб. Вятърът от юг ще се усили и ще бъде силен и бурен, слаб до умерен ще остане само в западната половина на Дунавската равнина. Ще се задържи топло за февруари с максимални температури между 14° и 19°, в София 15-16°.

Предимно облачно ще бъде и по Черноморието, но без валежи. Ще духа силен и бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето южното крайбрежие ще бъде 2-3 бала, а по северното 3-4 бала.

В планините ще бъде предимно облачно. Главно в Рило-Родопската област ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 метра от сняг. Ще духа силен и бурен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 2°.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене