Над 150 фермери от Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни и Благоевград с тежки машини, бали сено и стадо кози блокираха за 3 часа подходите към граничните пунктове Златарево и Кулата (ОБНОВЕНО)

Протеста поведе бившият депутат, общинският съветник Яне Янев, да ги подкрепи дойде и кметът на Сандански Атанас Стоянов

Над 150 фермери от Сандански, Петрич, Кресна, Струмяни и Благоевград вчера излязоха на протест край санданското село Ново Делчево. С тежки машини и стадо кози те затвориха пътния възел към автомагистрала „Струма“, с което за близо 3 часа бе спряно движението към граничните пунктове Златарево и Кулата, и София. Протеста на фермерите поведе бившият депутат, настоящ общински съветник и лидер на РЗС в община Сандански Яне Янев.

До образуването на колони на магистралата и на пътя Сандански-Петрич не се стигна, тъй като всички пътни артерии се контролираха от органите на реда и те насочваха водачите на МПС. Не се стигна и до затварянето на АМ „Струма“, въпреки че част от протестиращите разкъсаха полицейския кордон, но срещнаха отпора на жандармеристите. Така опитите за излизане на магистралата бяха осуетени. При сблъсъците беше напукано стъклото на ръчен часовник на дежурен полицай и леко одраскано лицето на фермера Емил Чомберов.

Малко след 10.00 часа трактори блокираха пътния възел на детелината при с. Ново Делчево, откъдето е подходът към АМ „Струма“. Това на практика означаваше, че автомобилите нито могат да слязат, нито да се качат на магистралата в района, който свързва двете общини Сандански и Петрич. На място всички протестиращи положиха подписи върху декларацията, с която настояват правителството да се съобрази с техните искания.

„Болшинството тук са производители на телешко месо. Искам да ви кажа, че към днешна дата в България се произвежда 7000 тона телешко месо, разделено на 6 млн. души българи, това прави по 1.2 кг на година, или това ще рече, че всеки българин има право на 100 грама телешко месо собствено производство на месец”, заяви пред протестиращите Яне Янев и допълни: „Иначе големите вериги са пълни с какви ли не месища от държавния резерв на други държави, които са замразени с по 20-30 години и целият народ се трови. Отиват в петък-събота хората, пълнят кошниците с вредните и канцерогенни меса и други продукти като млека и зеленчуци, и после се питаме защо раковите отделения са пълни. Ето затова са пълни, защото българското земеделие и животновъдство е тотално ликвидирано. Сбъркан и опорочен е целият модел“, каза още Янев.

„Тези репресии, които този административен апарат създава, карат фермерите вместо да произвеждат, да се занимават с това как да се пазят и как да се бранят от проверяващите. Това ли е същинската работа на фермера – да седне и да попълва абсолютно измислени дневници и какви ли не документи, за да доказва, че е пред ликвидация и фалит?! Повече не може така! Това, което правим днес, е само предупреждение. Оттук нататък мерките, които ще се вземат в национален мащаб, са много по-силни и много по-значими. Ние няма как повече да бъдем подлагани на тези експерименти. Фермерите са превърнати в опитни зайчета и всяка година с тях се правят какви ли не експерименти. Ако вземете новия програмен период и видите всичко, което е заложено като изисквания, то на практика това е последващата стъпка за тотална ликвидация на животновъдство, зеленчукопроизводство, на зърнопроизводство и на абсолютно на всичко“, каза Яне Янев и продължи: „Има едни тарикати в София, които се чудят как да конфронтират браншовете помежду им, чудят се какви глупости да изговорят от телевизионните екрани. Това не минава. Земеделският производител е стъпил здраво на краката си и този път е готов да даде отпор”, заяви общинският съветник.

Вчера бе първият протестен ден за земеделците от област Благоевград. Те изкараха на пътя и стадо с кози и разтовариха бали сено. Имаше и оркестър с тъпан и зурна.

След като не успяха да затворят магистралата, протестиращите обявиха, че ще продължават с протестите и в четвъртък на пътя в Кресна, където се очаква да бъде затворен за движение главен път Е-79 за три часа. По време на протеста се чуваха възгласи за оставка на цялото правителство.

Сред протестиращите бе и кметът на община Сандански Атанас Стоянов. Той заяви, че е солидарен с исканията на фермерите. „Тук съм, за да изразя загрижеността си към сектора. В община Сандански десетки са семействата, които се занимават със земеделие и животновъдство. Моето присъствие е морална подкрепа за тях и техните семейства”, каза Атанас Стоянов.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене