Нова детска градина строят в сатовчанското с. Боголин, РИОСВ одобри проекта

След години чакане и обмисляне на варианти къде да преместят децата от настоящата стара сграда, жителите на сатовчанското с. Боголин най-сетне ще имат нова детска градина. Вчера РИОСВ – Смолян одобри проекта на сградата, след което остава единствено получаване на строително разрешение от главния архитект на общината и избор на фирма изпълнител.

Детската градина ще е на терен от 2270 кв.м, който още през 1993 г. бе актуван като публична общинска собственост. Сградата е предвидена да е нискоетажна, с едно полуподземно ниво и скатен покрив, като ще може да побира 4 групи с деца на възраст от 3 до 7 г. Тя ще е със застроена площ 262,5 кв.м и освен спални помещения ще има още съблекалня, лекарски кабинет, занималня-трапезария, кухня, физкултурен салон, учителска стая, хранилище и др. На покрива ще има фотоволтаици за собствено потребление, а в двора с катерушки и алеи са предвидени и 4 паркоместа.

Парите за строежа вече са осигурени – държавата отпусна целево около 350 000 лв., съобщи кметът на общината Арбен Мименов.

Боголин е с население 400 души, преди 7 г. се наложи да закрие училището си, но в градината, носеща името „Кокиче“, непрекъснато има около 20 деца, които се помещават в момента в доста мизерни и несъобразени с нормативните изисквания помещения.

ВАНЯ СЕМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене