Имен ден: Най-сладките имена черпят днес заради пророка, предсказал раждането на Христос

На 8-ми февруари православната църква чества паметта на Свети пророк Захария Сърповидец и на великомъченик Теодор Стратилат.

Според легендата той е живял през 6-ти век преди Христа. Той е единадесети от малките пророци. Захария бил един от онези жители, които убеждавали княз Заровел да възстанови Йерусалимския храм.

Уникалното при Свети Захария Сърповидец е, че той предсказал раждането на Иисус Христос, въпреки че това се случва чак няколко века по-късно. Наистина уникални думи на пророка, които му отреждат място завинаги в Библията.

Пророк Захария се нарича Сърповидец, защото имал видение, което гласи, че слизащ от небето сърп покосява неправедните люде. Той умира около 520 година пр. Хр. и веднага е обявен за светец. Името „Захари“ има еврейски произход и означава „Божия памет“.

Какво означава името Захари?
Захари (Захарий)
Името е с древно еврейски произход и означава „Божия памет“. Популярно е не само в България, но и в Русия, Грузия и Армения.
Той е уравновесена, здраво стъпила на земята личност. Отговорен и трудолюбив. Семейството за него е приоритет и винаги може да разчита на неговата подкрепа. Захари е домошар, тъй като по природа е плах и стеснителен и не се чувства комфортно в шумни компании.

Добър приятел е, готов е да прави саможертви за близките си. В любовта обаче е влюбчив и всеотдаен. Когато Захари обича, той е склонен да пренебрегне своите интереси. Що се отнася до брак, той се жени на млади години. Привързан е към съпругата и децата си и не изневерява

Ще е щастлив с жена, която носи името Анна, Валентина, Вера, Елисавета, Едит, Ева, Ирина, Надежда, Наталия, Олга. Бракът му с Александра, Светла на, Ина, Дария може да му донесе проблеми.

Свети Теодор произхождал от град Евхаита в област Галатия, Мала Азия.

Бил военен (стратилат на гръцки означава военачалник, генерал) и служил като управител на град Ираклия, на брега на Черно море (днес град Ерегли в Турция). Той се отличавал с голяма храброст и бързо се издигнал до най-висок чин в римската войска. А понеже бил християнин, служил за пример със своята скромност и грижа за другите. Неговият живот и добродетелите му привличали към християнската вяра жители на града и околността.

Когато през 320 г. източният император Лициний организирал гонение срещу християните, чул за стратилат Теодор, че е християнин и се отвращава от идолите.

Тогава Лициний заминал за Ираклия, като се надявал да принуди стратилата да се откаже от вярата си и това да въздейства на народа да не приема християнството. Но Теодор ценял вярата си в Иисус Христос повече от всичко на света. Не се пречупил и от последвалите жестоки изтезания.

Лициний изпаднал в ярост и заповядал да го обезобразят, а накрая го обезглавили.

Днес имен ден празнуват Захари, Захарина, Захарин, Зарин, Зара, Заро, Зарко, Заша и Зашо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене