Арестуваният за шпионаж Георги Караколев е от Сатовча, родителите му са уважавани активисти на БСП

Арестуваният за шпионаж Георги Караколев е от Сатовча, родителите му са уважавани активисти на БСП!

Антимафиотът Георги Караколев, на когото вчера прокуратурата повдигна обвинение, че докато е работел в ГДБОП, е шпионирал в полза на Русия, е от Сатовча. Той е служител на ГДБОП и е привлечен към наказателна отговорност, има събрани доказателства, че същият е реализирал комуникация с представители на специалните разузнавателни служби на Руската федерация, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Баща му Кирил Караколев е известен местен краевед, подредил историческата сбирка в местния Исторически музей и автор на много публикации за историята на Сатовчанския край.

Преди да се пенсионира, той бил учител по история, дори за кратко бил и директор на местното училище. Майката на Георги – Радка Караколева, също е бивша учителка, преподавала е по български език. Тя е от Пловдив, а в Сатовча се преместила, след като се омъжила. Георги Караколев има и брат, който също живее в столицата.

Самият той е в системата на МВР от 1993 г. Започнал в НСС, днешната ДАНС. От 2001 до 2002 г. е бил на мисия в Косово. Има няколко награди, но и е бил наказван. Стигнал е до порицание, което е последната санкция преди уволнение.

Според обвинението на прокуратурата той е давал както информация от български служби, така и постъпващи данни от чужди служби. Предавал ги на руски разузнавателни агенции.

В момента Георги Караколев е в ареста за 72 часа.

Припомняме, че при специализирана акция в понеделник беше арестуван служител на ГДБОП. Сигналът е получен от чужда разузнавателна служба. По първоначални данни задържаният имал достъп до разследвания срещу руски фирми. Именно тази класифицирана информация мъжът предавал на бивш дипломат на Москва у нас, който в момента е персона нон грата.

Мъжът бил следен от колегите си от Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР в продължение на месеци.

„Информацията от разработката е представена на прокуратурата. в какво качество ще бъде привлечен, ще видим. Важно е до финалната преценка да няма риск от изтичане на информация. Искам да ви уверя, че от самото начало сме предприели необходимите действия с ГДБОП. Категоричен съм, че не сме допуснали компроментиране на разработки и дискредитиране на международни разработки“, съобщи зам.-председателят на ДАНС Петър Петров.

„Наблюдаващият прокурор каза, че той ще коментира механизмите и разработката. Действията, които бяха реализирани с ръководството на ГСБОП е само пример как трябва да се действа. Надявам се тази операция да има превантивен ефект спрямо други служители, които си мислят, че такъв тип действия остават ненаказани“, допълни той.

„Както стана ясно, служителят, който е реализиран е служител на ГДБОП. Дългогодишен служител в системата на МВР от 93 година. На 55 години е. Преминал е през различните структури на МВР. Тогава е постъпил в НСС. Служителят е бил и на мисии през периода 2001-2002 година, бил е в Косово на мисия. ГДБОП е оказало пълно съдействие, както на колегите от ДАНС, така и на прокуратурата и службите за сигурност. Това е стъпка към прочистване на хора, които са нелоялни към МВР и ГДБОП. Не толерираме такъв тип поведение и служители“, разкриха от ГДБОП.

От прокуратурата заявиха, че лицето е имало документи, които не е трябвало да притежава и в следствие на това се изясняват всичките му контакти. Информацията е достигнала до представителите на руските разузнавателни служби и е изяснено кога, как и по какъв начин, както и с какви способи го е правил.

Ангел Кънев не пожела да даде повече детайли, за да не възпрепятства разследването, но съобщи, че лицето има достъп до секретна информация и като служител на конкретния сектор на ГДБОП е имал информация за партньорството на службата с други структури.

Петров увери, че политическата обстановка няма нищо общо с оперативните действия, които са взели службите. Съдът е разрешил да бъдат предприети действия.

Георги Караколев е бил награждаван с благодарност от директора на НСС, директора на МВР, академия на МВР, писмена похвала от МВР, грамота от административния секретар на МВР, парична награда от директора на ГДБОП през 2022 година. Бил е и порицаван.

Паричната награда, която е получил Караколев, е била символична.

Ангел Кънев заяви, че е прекъснал отношенията си с вътрешния министър Калин Стоянов, когато е започнал работа по делото.

При такива дела се използват специални средства за придобиване на информация. Тези разузнавателни средства няма как да се използват извън досъдебното производство.

в. „Струма“, struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене