Политическата битка в Петрич за кметския стол! Г. Зарков на тайна среща отказал да се присъедини към новото мнозинство в ОбС, това му струвало „главата“

Без имеСмяната на председателя на Общински съвет – Петрич е сред най-коментираните теми в южния град. Георги Зарков още преди бе наясно, че детронирането му от поста е въпрос на време. Той бе сигурен, че ще бъде свален, след като партия „Българска социалдемокрация”, която има шестима съветници и е втората по големина в местния парламент, сне доверието си от него.

Преди година Георги Зарков бе избран за шеф на местния парламент с подкрепата на социалдемократите на Розалин Хаджиев. На последните местни избори социалдемократите подкрепиха и гласуваха за Вельо Илиев за кмет на общината. За този им жест градоначалникът, след като бе преизбран за четвърти мандат, назначи за свой заместник д-р Николай Георгиев от социалдемократите. Велик Личков, също техен активист, пък бе назначен на работа в общината.

Предишният председател на Общинския съвет Димитър Танев от ГЕРБ бе свален с гласовете на партия „Българска социалдемокрация” и с тяхна подкрепа бе избран Георги Зарков. По време на тогавашното мнозинство бяха назначени няколко общински съветници на работа във „ВиК”. След излизането в пенсия на управителя на водното дружество инж. Огнян Деведжиев за негов наследник като временно изпълняващ длъжността управител бе назначен общинският съветник от СДС Васил Божанин. Седмици по-късно той назначи за свой заместник Илиян Ушев, общински съветник от социалдемократите, последваха още две назначения на общински съветници на работа във „ВиК” – Димитър Капитанов от БСП и Силвия Пърцева от СДС. Впоследствие Капитанов бе назначен за заместник-губернатор на Благоевградска област, това стана по време на правителството на Пламен Орешарски.

Конфигурацията в Общински съвет – Петрич се промени след последните парлментарни избори, когато социалдемократите дадоха рамо на Димитър Танев от ГЕРБ. Така от политически врагове станаха партньори в местния парламент. Една от първите им стъпки бе да предложат отстраняването на Васил Божанин от поста временен шеф на „ВиК” и на негово място да изберат Илиян Ушев от социалдемократите. Вече две заседания новото мнозинство гласува решение за отстраняването на Божанин. Предишният областен управител го върна с мотив, че Общинският съвет е нарушил собствения си правилник за работа, а именно че предложението за отстраняването не е минало на обсъждане през ресорните комисии в Общинския съвет. От ГЕРБ изразиха недоволството си от тези мотиви и на заседанието завчера общинските съветници прегласуваха решението за рокадата във „ВиК” – свалянето на Божанин и назначаването на Ушев за временен шеф.

Васил Божанин вчера бе лаконичен: „Отново ще обжалвам решението на Общинския съвет, друго засега няма да коментирам”, каза той.

Сваленият председател на Общинския съвет Георги Зарков също отказа коментар: „Няма какво да коментирам, сформирано е ново мнозинство в ОбС – Петрич, свалиха доверието от мен. Аз съм човек демократ и приемам решението на колегите. Няма нито да обжалвам, нито да шикалкавя с болнични листове, както правят някои. Животът продължава, още в началото казах, че не съм се венчал за този пост. Пожелавам успех на моя наследник и да работи в интерес на всички хора”, каза Зарков.

Любопитното е, че на парламентарните избори той и неговата партия „Обединени земеделци” работеха за ГЕРБ и подкрепиха Димитър Танев за народен представител. Зарков е заместник-председател на националното ръководство на „Обединени земеделци”, които са партньори с ГЕРБ. В Петрич обаче по ирония на съдбата завчера той бе свален с гласовете на ГЕРБ.

Любопитна е и схемата на новото мнозинство в Общински съвет – Петрич. Въпреки че гласуванията за прекратяване пълномощията на Зарков и изборът на нов председател бяха тайни, стана ясна новата конфигурация от партиите в новото мнозинство. Внесена бе подписка от 20 общински съветници, които поискаха да бъде включена като извънредна точка отстраняването на Зарков от председателския пост. Съветниците в подписката са от партиите ГЕРБ, „Българска социалдемокрация”, БСП и групата КУРОП (Коректно управление за развитие на община Петрич). В тази група са партиите ВМРО-НИЕ, РЗС, ЛИДЕР и коалиция „Бъдеще за община Петрич”, в която са ДПС и Българска социалдемократическа партия. На централно ниво ГЕРБ са срещу БСП и ДПС, в местния парламент в Петрич обаче са заедно при гласуване на решения.

Според запознати новото мнозинство в Общинския съвет в южния град има по-дългосрочен политически ход, целта им е да се обединят в издигането на общ кандидат за кмет на община Петрич за предстоящите идната година местни избори. Така се готвят да дадат отпор на настоящия кмет Вельо Илиев, който имало вероятност да се кандидатира за пети мандат. От страх това да не се случи се заформяло новото мнозинство, което ще има обща кандидатура за общински кмет, но всяка партия ще има своя листа за общински съветници.

От новото мнозинство в Общинския съвет имали сигурна информация, че Вельо Илиев ще се кандидатира отново за кмет. Вече водел разговори с членовете на Сдружението на кметовете в община Петрич. В това сдружение са кметовете на големите села. Сдружението се готвело да излезе на местните избори със своя листа за общински съветници, като за водач щели да предложат кмета на общината Вельо Илиев, както и да го издигнат и подкрепят отново за кмет на община Петрич. Заради тази предварителна информация опонентите на сегашния кмет предприели обединение на местно ниво.

Сваленият председател Георги Зарков се сочеше за приближен на Вельо Илиев и това е една от причините за свалянето му.

Вчера стана ясна още една подробност – съветници от част от партиите, които свалиха Зарков, са имали среща с него ден преди заседанието на Общинския съвет и са му предложили да се присъедини към тях. Той отказал и това му коствало поста. Освен това бил критикуван, че подкрепя Божанин за управител на „ВиК”. На предишното заседание Зарков гласува „въздържал се“ по казуса „Божанин“, това допълнително разгневило новото мнозинство, което го детронира.

Новият председател на Общинския съвет Благой Калъпсъзов е с дългогодишен политически опит. Няколко мандата е общински съветник от ВМРО. В този Общински съвет влезе от ВМРО-НИЕ, след като на централно ниво войводите се разцепиха. Впоследствие партията бе преименувана на НИЕ и сега е част от Патриотичния фронт в Народното събрание. Шеф на НИЕ на централно ниво е Борис Ячев от Петрич, който стана и народен представител за втори път, но сега от област Пловдив. В началото на тази седмица новият председател на Общинския съвет Благой Калъпсъзов ще седне в председателския стол и ще даде първата си пресконференция. Той декларира, че ще бъде обединителна фигура и че ще работи в интерес на хората, за които вратата на кабинета му в Общинския съвет ще бъде винаги отворена и ще се изслушват и решават проблемите им.

В Петрич има и коментари, че новото мнозинство ще бъде плаващо и че социалдемократите, въпреки че гласуваха срещу Зарков, ще подкрепят предложенията на кмета Вельо Илиев.

Тепърва ще се види кой ще бъде „златният пръст“ в Общински съвет – Петрич.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене