Мобилни лекарски екипи ще обслужват селищата без лекари в Пиринско

Повече от 30 години чакаме решение на проблема с осигуряване на здравна помощ на хората в отдалечените населени места.

В цялата страна, включително и в Благоевградска област, има много места, в които сградите на някогашните здравни центрове все още съществуват, но те отдавна не предлагат дейност. Именно заради това ПП „Има такъв народ“ разработи законопроект за допълнение на Закона за здравеопазването, който ще осигури създаване на мобилни лекарски екипи. Това заяви в ефира на Радио Благоевград благоевградският депутат от ИТН Станислав Богдански.

Проектът предвижда купуване на 25 високопроходими специализирани автомобила с медицинска апаратура, екипирани със здравни работници. Те ще осигуряват профилактика на хората в населените места, в които няма лекарска практика.

„Идеята е тези екипи да посещават хората един път месечно и да извършват прегледи, кръвни изследвания, тестове и електрокардиографии“, допълни Богдански.

Средствата за купуването на линейките ще дойдат от акцизния данък на цигарите и алкохола.

Законопроектът за мобилната лекарска помощ мина на първо четене в Народното събрание.

Богдански коментира и слабите места в процедурата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради.

„Внесъл съм въпрос до регионалния министър да бъдат публикувани данните от техническите обследвания и енергийните сертификати на всички сгради, за да може тези, които имат съмнение, да сравнят документите на своята сграда със съседната. Защото има редица случаи, при които два еднакви съседни блока получават различен брой точки, въпреки че имат еднакви проекти“, коментира народният представител.

Той е убеден, че ако се публикува цялата информация, хората ще видят къде са нередностите и мотивирано и обосновано ще могат да пуснат жалби.

Станислав Богдански коментира и бюджета на Благоевград за 2024 година. Той изрази съмнение, че държавата ще успее да осъществи в цялост капиталовите дейности за всички общини.

„Смятам, че не е направена добра сметка дали ще има достатъчно пари за всички входирани и одобрени проекти, а това ще доведе до напрежение сред отделните общини“, заяви Богдански./bnr.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене