Без категория

Боговете на виното благославят лозарите в Симитлийско

Симитлийско

Тежко вино ще се лее в събота, на връх Трифон Зарезан край лозовите масиви в симитлийска община. Големият празник ще бъде в щаб- квартирата на уникалната в света Винена партия – село Черниче и в съседното село Полето, където за трета поредна година ще коронясат най-добрия майстор на гроздов елексир – цар на виното.

В село Черниче традиционно празникът ще премине под патронажа на Винената партия. Рано сутринта отец ще отслужи тържествена света литургия в църквата “Св. Георги Победоносец” в селото. В 10.30 часа ще бъде отслужен и водосвет и ритуално зарязване на лозите в двора на църквата.

Празникът на виното продължава от 12.00 часа в съседното село Полето. Там на площада се редят пълни бутилки с тежко червено и златисто бяло вино. По традиция на 1-ви февруари местните в Полето, което се слави с най-много лозови масиви в симитлийска община, организират конкурс за “Най-хубаво червено вино” и “Най-хубаво бяло вино” и кулинарна изложба “Мезета за червено и бяло вино”.

Бог Дионисий сяда на трона си край жив огън и отпива от продукцията на всеки лозар, който се състезава за короната на „Цар на виното”.

Преди конкурса и тежките трапези с пенливи вина и вкусни мезета ще бъде отслужена тържествена литургия и водосвет и ритуално ще бъдат зарязани лозите.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене