В Банско: Работници искат пари само под масата

„Търся работа, но не искам трудов договор“.Това условие поставят все повече мераклии да се трудят в най-добрия ни зимен курорт Банско. Практиката се наблюдава най-вече в туристическия бранш – хотелиерство и ресторантьорство.

Схема

Обикновено става дума за работници гурбетчии, завъртели стаж в чужбина, а след това съкратени или освободени поради сезонност на работата. Така те с право отиват на борсата, откъдето вземат солидни обезщетения на база нелошите си доходи в чужбина. През това време обаче искат да работят, но с пари под масата. Модата бързо се разпространява и сред останалите заети.

Закон

„Така извиват работодателите да нарушават закона. А те са принудени, за да има кой да свърши работата в хотелите и механите. Браншът ни е между чука и наковалнята в този случай, а държавата санкционира само нас, но не и работниците, които от години източват социалната система“, заяви за „Телеграф“ Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бранш в Банско.

„Не е само в Банско. Навсякъде го има този проблем. Навсякъде работници са готови да ти свършат работа, но не и да подпишат трудови договори, защото получават много пари от борсата“, допълни Малин Бистрин.

„Телеграф“ научи от свои източници, че в началото на този месец трудови инспектори са провели акция в курорта и доста хотелиери и ресторантьори са отнесли минималната глоба от 1500 лева за наети работници без трудови договори.Телеграф/Владимир Симеонов

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене