В Доломитите няма купон както в Банско, но имаш 1200 км писти

Австрия и Италия са най-предпочитаните дестинации в чужбина от родните скиори тази зима. Малцина могат да си позволят Кицбюел или Кортина д’Ампецо, но изборът е твърде голям, за да не се намери подходящ курорт по джоба. Всички хвалят дългите и разнообразни писти, а за цените не виждат голяма разлика с родните.

„Марица“ потърси личните впечатления на запалени скиори от София и Пловдив, които отново са предпочели чужбина. Венци Грозев живее и работи в столицата, има дребен бизнес. Запален е по белите спортове и с компания не пропуска година да кара. Напоследък редовно потеглят към Доломитите или в Ливиньо, Италия. „Почивките там започват да излизат по-евтино. Вярно, няма го нощния живот на Боровец или Банско. В 20 часа всичко е затворило. Но обикновено четирима си наемаме апартамент, пазарува се от магазините, след каране най-много да се излезе на чаша вино или бира. Нощувките са колкото в България. Картите – приблизително същите цени, но Доломитите предлагат 1200 километра писти и нула време за чакане“, обяснява Венци, „Срещу картата ползваш и безплатно градски транспорт между отделните селца и курортчета. И друго!

Няма разлика в цените по пистите или долу в града

Ако кафето е 2 евро, горе в курорта ще е 2 евро, максимум 2,10. Няма ги тези извращения от България – супата да е 5-6 лева в града и 20 горе на пистата“, разказва софиянецът.

Негово приятелско семейство е използвало безплатен период на пистите в Италия тази година. Прави го прочутият курорт Ливиньо през декември. За 2-3 седмици абсолютно всички лифтове и влекове са без пари – като един вид реклама на сезона. Условието е само едно – да наемеш хотел или апартамент в Ливиньо. „Приятелите ми изчисляват, че седмица в Австрия или Италия им излиза докъм 300 евро по-евтино на човек. И то с пътя“, разказва Венци, за когото обаче престъпление номер 1 е друго – съсипването на Витоша. Той е убеден, че нарочно пистите от Черни връх отдавна не работят, а стълбовете са бутнати. Целта е по-заможните столични скиори да карат на Боровец и Банско. „Ако се пуснат всички писти на Витоша, никой няма да мръдне оттук! Напротив, София ще се напълни с чужденци. Къде другаде по света може да си наемеш стая в центъра на столицата и след 60 минути да си на пистата“, убеден е нашият събеседник.

Над 1400 км решиха да пропътуват семейство Диневи от Пловдив, за да се спускат по пистите в Цилертал Арена в Австрия, които са с обща дължина 143 км. Взели пътя с една нощувка в Загреб, която им излязла 50 евро за трима в една стая. В австрийския ски курорт пък резервирали цяла вила с четири спални и много общи помещения, която за 7-дневния престой им коствала по 500 евро на семейство.

„Предпочетохме да организираме ски почивката си сами, за да я направим според желанията си“, коментира Горан Динев.

Дневната лифт карта в Цилертал Арена е 72.50 евро. Има обаче още три варианта, за да се намали цената. Спусканията след 10.30 сутринта излизат 69 евро, след 12 часа падат на 56 евро, а от 13.30 часа нататък цената пада на 45 евро. Тъй като сутрините тук са доста усойни, ние обикновено ползваме обедната опция, разказва съпругата Диана. Нас специално австрийският курорт ни привлече с „гъдела“, който правят на туристите, разказва Диана Динева. Например лифт картата е абсолютно дигитализирана и в края на деня на телефона получаваш отчет колко километра си се спускал, по кои писти, с каква скорост и т.н. И като бонус – клипче с някое от спусканията и снимка за спомен.

„Във вилата има възможност за приготвяне на храна, но проблемът е, че тук животът е доста по-различен от този, с който сме свикнали. Магазините например затварят най-късно в 18.30 часа и след прибирането от пистите се пазарува на бегом. Цените на стоките в хранителните вериги не се различават чувствително от българските“, дава бърза справка дамата, пише в. Марица.

Каквото и да правиш обаче, все ще ти се допие я кафе, я чай, докато се рееш из пистите. Кафето струва 3.50 евро, чаят е 3 евро. Бирата пък излиза по 5.50 евро. Пица, изпечена на място, струва между 12 и 15 евро.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене