Прокуратурата влезе в Общинската служба по земеделие на Хаджидимово, проверяват шефката и лидер на ГЕРБ Наташа Стоянова, съседка на Мария Габриел

По разпореждане на главния прокурор държавното обвинение вчера влезе в Общинската служба по земеделие на Хаджидимово. Проверяват се документи от последните години за частни земи, дадени под аренда на едър собственик от Перник, както и на брата на местен бизнесмен. В жалбата арендаторът от Перник е посочен като „Люси, баджанак на президента Георги Първанов“, както го знаели в Хаджидимово.

Сигналът е да се провери как терените са раздавани – със знанието на шефката на службата Наташа Стоянова и защо реалните собственици не са получили нито лев рента от земите си. Скандалът тръгна от Топ Преса припомняме тук: 

Сигналът е подаден от Петър Радославов Герчев от с. Илинден, който е цитирал в жалбата си и имената на много други засегнати жители на общината /например Костадин Симеонов, Ангел Бюлюков и др./. твърдението на Герчев е, че най-често Стоянова обяснявала, че земята, която собственикът искал да докаже в общинската служба, че е негова на база нотариален акт, се припокривала с терен на съседа му. На въпроса какво да прави ощетеният собственик Стоянова му давала съвет да ходи в съда.

Самият Герчев твърди, че са му отнели нива от 1034 кв.м. в местността Вълковица, в регулацията на с. Илинден, която наследил от баща си. При проверка в земеделската служба той установил, че тя вече се води общинска собственост и дори е обявена за продан.

За конкретния случай по разпореждане на Министерството на земеделието и храните Областната дирекция по земеделие сформира комисия, която да го провери. Нареждането на министерството е след приключване на проверката, ако се потвърдят изнесените данни, да бъде наложено дисциплинарно наказание на виновните лица от общинската служба в Хаджидимово и случаят да бъде докладван на Инспектората на МЗХ.

Репортер на „Топ Преса“ се свърза с Петър Герчев, който потвърди сигнала си и внесе уточнението, че освен до прокуратурата и МЗХ, той го е адресирал още до омбудсмана на България, НС, до един от политическите лидери, както и до вицепремиера Мария Габриел, която е съседка на Стоянова в Хаджидимово.

„Ходил съм още при бившия шеф на Областната земеделска служба Кирил Укев, който обеща да направи проверка и да уволни Стоянова, ако думите ми се докажат, но нищо не направи. Човек може да си обясни защо – и двамата са от ГЕРБ, а Стоянова е и председател на партията в Хаджидимово и даже беше кандидат за общински съветник. Бях и при сегашния директор на областното земеделие Божидар Йосифов, той само ми вика: „Ако знаеш какво съм получил от Укев и от предшественичката ми Мария Захова…“ И той нищо не направи“, обяснява Герчев.

Съселянинът му Костадин Симеонов пък разказва, че имал 60 животни и преди 15 години отишъл в Общинската служба по земеделие да си регистрира нивите за субсидия. Едната е 15 дка, другата – 5 дка. В службата обаче ми казаха, че има застъпване на моите с нечии други земи. Попитах на кого са другите – не знаели. И в Областната служба по земеделие ми отговориха, че не знаят, че с чии земи е това застъпване. Ядосах се и продадох животните, а нивите съм ги оставил, да става каквото иска с тях. И не съм само аз, много други в общината се оплакват от същото. Ако има власт, то тя трябва да прати в Хаджидимово няколко човека да разровят всички документи за последните 10 години, за да се оправят нещата“, дава рецептата Симеонов.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене