Пътният шеф Иван Кунев забрани протест на малки превозвачи, заплаши ги с глоби до 8000 лв., ако блокират Е-79

Кооординаторът Кристина Дерменджиева: Имаме 3 камиона, единият карам аз и едвам оцеляваме, нашите искания са социални – да се замрази повишаването на тол таксите и таван до 3000 лв. на застраховка „Гражданска отговорност“

Директорът на ОПУ- Благоевград инж. Иван Кунев забрани провеждането на протест на главен път Е-79 на малки транспортни фирми. Мирната демонстрация бе предвидена за днес от 9 ч. на кръговото  на Е-79, след бензиностанция „Газпром“, в посока Симитли, по иницитива на сдружението „Аз имам камион“, в което членуват малки превозвачи за международен транспорт. Организаторите са изпратили писмено уведомление до директора на АПИ, кмета на Благоевград, МРРБ и МТС на 22 януари за намеренията си да проведат протестно шествие на 26 януари със знамена и плакати, като движението по Е-79 ще бъде периодично ограничавано на определени участъци – изхода за Кулата и Сандански, на кръговото след р. Струма, като ще се пропускат само автомобили със специален режим и автобуси. Отговорът на шефа на ОПУ- Благоевград инж. Иван Кунев е бил недвусмислен, че съгласно чл. 55, ал. 2 и чл. 60 от Закона за движение по пътищата има категорична забрана за провеждане на демонстрации в обхвата на автомагистралите, скоростните и автомобилните  пътища, а за действия, застрашаваши безопасността на движение, са предвидени глоби от 3000 до 8000 лв.

„Не можем да платим глобите и поради тази причина локален протест  на 26 януари няма да има. Но ще има национален, който ще се проведе в столицата”, заяви за „Струма“ Кристина Дерменджиева, координатор на протеста в район Благоевград. Тя има малка семейна фирма заедно с баща си Златко Дерменджиев, която е член на сдружение “Аз имам камион”.

„Както всички колеги от този сектор, аз също съм шофьор и често съм далеч от дома си и от семейството си! В борба за оцеляване карам камион и имам фирма, в която давам работа и се прехранваме не само моето семейство, но и семействата на шофьорите ни, затова  искам да имаме нормални и справедливи условия в нашия сектор, в нашата държава, и както ние уважаваме и ценим държавата, така и тя да се грижи за нас! Искахме да организираме мирен национален протест в различни точки в страната, но това право да ни видят и чуят нашите сънародници бе отнето. Получихме отказ , който е с едно и също съдържание и за останалите райони в страната. Нашите искания са социални и са в няколко направления. Да се направи пълен одит на тол системата и да се замрази планираното повишаване на тол таксите и изваждане на второкласните пътища от списъка за таксуване. Искаме да отпадне депозитът за устройствата за таксуване по примера на другите европейски държави, както и има възможност за корекция на маршрутната карта и гратисен период за заплащане при проблем. Настояваме да бъде намален комисионният процент на посредниците в тол системата. Искаме цената  на застраховка  „Гражданска отговорност“ да бъде еднаква за всички и с таван 3000 лв. за влекач. В момента малките фирми плащаме по 4000 лв., а големите  фирми плащат по- малко. Заради непосилните разходи бяхме принудени да съкратим камионите. В нашата малка семейна фирма останахме с 3 камиона, с които си изкарваме  хляба”, добави Кристина Дерменджиева.

Тези и други искания на малките фирми за международен транспорт ще бъдат огласени на днешния протест в столицата с надеждата властта да ги чуе.

Репортер на „Струма“ потърси за коментар директора на ОПУ – Благоевград инж. Иван Кунев, който бе категоричен: „Няма как да допуснем да бъде затворена основна артерия от републиканската пътна мрежа и международно трасе”. На въпроса каква е разликата с проведения протест на земеделците през септември 2023 г. на Полигона, когато за половин час трактори блокираха движението по главен път Е-79 в посока Кулата и обратно и направиха шествие до кръговото кръстовище при пътен възел „Благоевград- Юг“, пътният шеф заяви, че тогава никой не го е питал, но тогава е имало разрешение от кмета на Благоевград Илко Стоянов.

Каква е била реакцията на настоящия кмет Методи Байкушев след уведомлението за планирания протест на малките превозвачи ? „Първоначално ни отговориха, че посоченото място не е в юрисдикцията им. След това на 24 януари изпратиха писмо, че Община Благоевград няма правно основание да издаде разрешение за провеждане на протеста на посоченото място, тъй като е част от републиканската пътна мрежа и е публична държавна собственост.  Но ни предложиха имот общинска собственост, на който да се проведе протестът”, уточни Кристина Дерменджиева.

След серията откази за локални протести е взето решение да се проведе национален на „жълтите павета“ в София.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене