Рекорд или чудо: Това се случи за първи път от 5 г. с горивата у нас

Имаме едно нормализиране на икономиката със значителен растеж, значителен ръст на заплатите, което позволява пътуване, обясни Адриан Николов от ИПИ

За първи път от 5 години – рекордно потребление на горива у нас. Данните за 2023 година са от анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Най-голям дял заема дизелът. Средномесечно сме ползвали 228 милиона литра.

По-малко, но в сравнително близки обеми, са бензинът и газът. Очаквано най-голямо потребление е имало в столицата. Веднага след нея се нарежда Пловдив, а на другия полюс е област Смолян.

Паулина Димитрова кара дизелов автомобил и казва, че не е променила количеството гориво, което зарежда през последната година.

„Скъпо е. Те поскъпват постоянно, но е необходимост – не може“, посочва Димитрова пред bTV.

Като цяло потреблението на горива у нас расте, отчитат икономистите. Тенденцията се наблюдава след пандемията от коронавирус, когато и цените, и търсенето рязко намаляха.

„Имаме едно нормализиране на икономиката със значителен растеж, значителен ръст на заплатите, което позволява пътуване“, обясни Адриан Николов от ИПИ.

Най-продаваното гориво остава дизелът, според експертите заради стария автопарк у нас.

Търговците отчитат, че в различните райони продажбите на бензин и газ варират не само на национално ниво, но и в рамките на един град.

„В по-бедните квартали потреблението на газ е по-високо, защото там хората са с по-малки възможности, но където са по-високия клас квартали – там потреблението на бензин е по-високо“, подчерта Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители.

Прогнозите са, че до лятото цените ще останат близки до настоящите нива, ако няма трусове на пазара.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене