Кузман Илиев: Това страшно нещо се случва в Германия и идва към нас ГРАФИКА

Унищожаваме икономическия и енергийния си потенциал. Народът като обезверен и тих съучастник

Икономическият и политически анализатор Кузман Илиев написа много силен анализ на личната си страница.

Вижте коментара му, като под поста си той е приложил и графика:

Българският политически синдром: доброволната стратегическа слепота

Ние сме строители на Европа, не нейни слуги

Унищожаваме икономическия и енергийния си потенциал. Народът като обезверен и тих съучастник. Политическият ни ешелон – като чуждоземен наемник, без връзка с българската нация и стратегическите й и интереси.

Междувременно Гордиевият възел на геополитическо напрежение се завързва. Ще оцелее, който е по-добре икономически и има природни ресурси. Или достъп до тях. В тази битка няма победител – всички губят от липсата на мир и международен търговски обмен.

От войните в Украйна и в Близкия изток (ние сме в Световна война, дано не ескалира от прокситата им към благодетелите зад тях), топ губещ е Европа. А ние сме на най-големия пангар. Буквално сме на моста за Азия – геополитическа ключова позиция – и опасността пред нас е огромна. Липсата на благоразумие, далновидност и хроничната стратегическа слепота – могат да ни изядат главата.

Затваряме въглищни централи, заради въглеродния данък – скъпите въглеродни квоти, които ги правя нерентабилни. От топ три износител на ел. енергия в ЕС и хегемон в региона се превръщаме в нетен вносител – от Турция, Гърция, Румъния – дори Северна Македония. Унизително и безотговорно. Турци и македонци нямат проблема с въглеродните квоти – не са в ЕС.

Гърци и румънци имат вятърен потенциал. Ние не. Унищожаваме лекомислено собствен ресурс – въглища – и не разучаваме какво имаме като залежи на конвенционален газ, ценни метали и суровини. Мотаем се с ядрените мощности, политизирайки национална сигурност и енергетика – а това е непростимо.

Планове, визии и стратегии – без никакви конкретни опити да запазим каквото имаме и да надградим с нови мощности и технологии. Нали идва пълна електрификация – кой ще създава електричеството тогава? Не е време да чакаме на другите, въпрос на национална сигурност очевидно.

Полека-лека се очертаваме газов и електроенергиен придатък на Турция. Ердоган не спира да афишира неоосманизма си – докъде се простира “духовната територия” и аспирациите му?! Оголвайки се демографски – след 25 години 70 на сто от България ще е демографска пустиня, – реално подаряваме земята, за която предците ни даваха живота си. Безметежно се проваляме в дълга да запазим наследството им.

От март месец вече няма руски нефт. Подсигурихме ли алтернатива? Или партиите ще го играят непричьом с размита отговорност и нови избори? От Брюксел измислиха забрана и за пропан-бутана, което заприличва на тотална нелепица и конспирация срещу нас. Без евтини горива и енергийна мощ няма икономика, растеж, средна класа и индустрия. Чавка ли ни изпи мозъка?

Европа се деиндустриализира, а същата напаст, но по-силно идва към нас. Голямо геройство било, че паднали цените на енергоресурсите, успокояват ни. Да, но това е защото не произвеждаме и не потребяваме.

Свиват се внос и износ. Обеднели сме от натрупаните 30 процента инфлация, която изяде парите ни последните две години. Рекордно ниски потребление и производство на електричество регистрираме. Дори енергийно ефективен, ако растеш, ползваш повече ток и ресурси – произвеждаш повече блага. Другото е знак за упадък. По-ниските цени на енергоресурсите трябва да стимулира инвестиции – но средата ги отчайва.

Германия заприличва на енергиен и индустриален инвалид, а нашите фирми вече страдат от спад поръчките и ръстове на лихвите. Това очаква и домакинствата с ипотеки. Важно е да се каже и по-добре да сме готови, а не да се лъжем в очите. Няма полза от това.

Хутите де факто извършват тежки санкции над Израел. Мотото им: война в Близкия изток трябва да спре, Израел трябва да спре размазването на цивилни в Газа. Ние сме готови да участваме срещу тях, както и да “възпираме” Русия в Черно море, че и Сърбия на запад. Готвим се война, казва министърът на отбраната Тагарев.

Всичко описано дотук е абсурд, срещу който народ, обществено ангажирани хора и духовни водачи трябва да се изправят заедно. Исторически ние сме строителите на Европа – не нейни слуги. Нито пушечно месо в сметки на чужди планове.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене