Министър Галин Цоков награди ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница

Снимките на отличените ученици са изложени в МОН до края на месеца

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди на официална церемония в МОН 13-те победители в осмото издание на Националния фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“ на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки“. Снимките на победителите са подредени в изложба и ще красят фоайето на МОН до края на месеца. Всички те са включени и в поредното специално издание на календара на НИОН „Аз-буки“ – „Моето училище е най-хубавото“.

„Всяка от тези снимки е специална, защото е вдъхновена от Вашето училище. То трябва да бъде точно такова, каквото е в тези пъстри фотографии – да събужда емоции, да мотивира към творчество и изява на таланта всяко българско дете във всяко кътче на страната ни и извън нея“, каза министър Цоков. Той посочи, че сред важните мисии на Министерството е да подкрепя, популяризира и стимулира ученическото творчество.

За поредна година МОН реализира Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, чиято цел е да подпомогне формирането у учениците на умения за екипна работа чрез участието им в колективни спортове и изкуства, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности. Над 62 000 деца са включени в такива дейности през тази учебна година, като 29 684 са в групи по изкуства и 32 329 – по спорт. От настоящата учебна 2023/2024 г. към дейностите, свързани с изкуства, са включени филмовото и изобразителното изкуството, а от следващата Министерството предвижда да включи и фотография.

Националният фотоконкурс „Моето училище е най-хубавото“ на Национално издателство „Аз-буки“ се провежда за осма година поред под патронажа на министъра на образованието. От началото на неговото създаване хиляди ученици са запечатали в снимка своето училище, своя клас или своя учител. В него участие взимат ученици от цялата страна и от българските неделни училища зад граница. Всяка година авторитетно жури от доказани професионалисти излъчва най-добрите 13 ученически снимки, които след това се отпечатват в календар.

Второкласникът Димитър Баталов от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия, е големият победител в осмото издание на Националния фотоконкурс.

„Поздравявам победителите, както и всички млади творци, които увековечиха най-хубавите моменти от училищния си живот. Пожелавам им да са здрави, да продължават да създават красиви и неповторими неща, да търсят и намират вдъхновение в образованието“, пожела на отличените проф. Цоков.

Другите отличени са:

  • Катарина Коленова от VI клас в БСУ „Христо Ботев“ в Братислава, Словакия;
  • Петър Мицев от XI клас в столичното 97. СУ „Братя Миладинови“;
  • Мустафа Иса от I клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница, Гоце Делчев;
  • Вероника Коцева от IX клас в 140. СУ „Иван Богоров“ в София;
  • Милица Милева от XI клас в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора;
  • Крисия Колаксъзова от I клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Смилян, Смолян;
  • Фатме Грошар от VI клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Брезница, Гоце Делчев;
  • Дара Пенкова от III клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас;
  • Лилия Димова от III клас в ОУ „Христо Ботев“ в село Брестовица, Пловдив;
  • Габриела Георгиева от XI клас в Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора;
  • Иванка Нешева от IX клас в 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ в София;
  • Марина Маринова от VI в ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ в Разград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене